Meerderheidspartijen pikken kritiek N-VA niet (meer)

In een reactie op de beleidsverklaring van premier Elio Di Rupo zegt N-VA-Kamerlid Jan Jambon dat de federale regering te weinig doortastend in haar pogingen om de begrotingsnorm te halen en de economie uit het slop te halen. Maar de meerderheidspartijen lijken die commentaar niet meer te nemen.

Politiek is er na de peiling van afgelopen weekend - waarbij N-VA voor het eerst sinds 2010 achteruitgaat, nvdr - iets veranderd. De meerderheidspartijen laten zich niet meer jennen door N-VA, stelt politoloog Carl Devos in "Villa politica" na het beluisteren van de reacties op de beleidsverklaring. N-VA moet maar eens ophouden met zeuren, lijkt de teneur te zijn.

N-VA: "Er zit nog vet op de soep"

N-VA-Kamerlid Jan Jambon is bereid om de federale regering enig krediet te geven, maar hij haalt ook meteen uit. "Ik blijf zitten met fundamentele opmerkingen. Je kunt niet zeggen dat deze regering niets doet, maar fundamentele problemen worden niet opgelost."

"Men doet iets hier en iets daar. In drie jaar tijd is amper 1,2 procent van de begroting afgehaald, maar dat betekent dat we de volgende twee jaar het dubbele moeten doen. We hebben een engagement naar Europa om in 2015-2016 in evenwicht te zijn. We moeten dat pad aanhouden en dat doet men niet. Om dat te bekomen moeten we vandaag harder werken dan we nu doen en doortastender zijn om de doelstelling te verwezenlijken."

Jambon verwijst ook naar het relanceplan en het verminderen van de loonkost. Er gebeuren veel kleine dingen met dat "Belgisch recept" maar problemen op zich worden niet opgelost. Hoeveel van alle "nitty gritty"-maatregelen hebben iets verholpen aan onze gigantische loonkostenhandicap ten opzichte van de buurlanden", vraagt Jambon zich af. Zelf ziet Jambon nog ruimte voor voorstellen in de sociale zekerheid en het staatsapparaat. "Er zit nog vet op de soep. Niet door aan de patiënten of de verzorging te raken maar wel door overtollige uitgaven te schrappen."

Dewael: "Zet die plaat af"

Open VLD-fractieleider in de Kamer Patrick Dewael is de N-VA-kritiek dat het beleid te zacht zou zijn en te veel compromissen zou bevatten stilaan beu. "Ik zou zeggen "verander eens van plaat", of nog beter: "zet die plaat af"."

"De federale regering heeft voor 2014 heel belangrijke inspanningen gedaan. Er is voor 21 miljard bespaard, dat is niet onbelangrijk.  De regering is erin geslaagd om de begrotingen in dit land op orde te krijgen. Er zijn meer werklozen geactiveerd."

"Ik ben niet perfect gelukkig met het Belgisch recept van Di Rupo, want politiek geluk is niet meer van deze tijd", vervolgt Dewael. "Maar ik ben wel blij dat mijn partij de verantwoordelijkheid mee heeft opgenomen."

Vande Lanotte: "Maatregelen nu uitwerken"

SP.A-vicepremier Johan Vande Lanotte blijft nuchter. Hij kijkt naar eigen zeggen liever naar wat er nog moet gebeuren, onder meer door samenwerking met de gewesten.

"We hebben maatregelen genomen om jongeren onder de 30 jaar gedurende drie jaar 20 procent goedkoper te maken", aldus Vande Lanotte. "We hebben uitzicht op wat economische groei. Laten we die maatregelen uitwerken en op het terrein vormgeven."

Oud-minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) apprecieert de toon van deze State of the Union. "Dit is geen hoogmoedige beleidsverklaring waarin de federale regering doet alsof ze alles in haar eentje doet."