Naakte man afgedekt voor Iraanse onderhandelaars

Iran en de internationale gemeenschap beginnen vandaag opnieuw te onderhandelen over het omstreden Iraanse atoomprogramma. Ze doen dat in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in Genève, in Zwitserland. Een doorbraak wordt er niet meteen verwacht. Opvallend: om de Iraanse delegatie niet voor het hoofd te stoten, is een reliëf in het gebouw met de afbeelding van een naakte man bedekt met een doek.
Rechtsonder: het onbedekte reliëf.

Het gaat om het kunstwerk "De schepping van Adam" van de Brit Eric Gill. Het reliëf hangt boven de ingang van de raadszaal waar de gesprekken zullen plaatsvinden. Om de Iraanse diplomaten niet te confronteren met een naakte Adam hangt er nu een groot doek. Alleen zijn handen en voeten zijn nog te zien.

De onderhandelingen in Genève die vandaag starten, worden al lang voorbereid. Ze gaan tussen Iraanse onderhandelaars en de zogenoemde "5+1-groep" (VS, China, Rusland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland). Het Westen verdenkt Iran ervan aan kernwapens te werken en wil dat het daarvan afstapt, maar volgens de Iraniërs heeft hun nucleair programma enkel vreedzame doelen. In ruil voor toegevingen zouden de internationale sancties tegen Iran geschrapt worden.

De nieuwe Iraanse president Hassan Rouhani (kleine foto), die bekendstaat als gematigd, heeft gezegd dat hij binnen de zes maanden een akkoord wil, maar een snelle doorbraak wordt er niet verwacht. De Iraanse delegatie wordt geleid door minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Die hoopt naar eigen zeggen dat er een "roadmap", een soort van stappenplan dus, opgesteld kan worden. De gesprekken worden geleid door Catherine Ashton, de buitenlandverantwoordelijke van de EU.

"Morgen is de start van een moeilijk en vrij tijdrovend proces voorwaarts", schreef Zarif gisteren op zijn Facebookpagina. "Ik ben hoopvol dat we tegen woensdag een akkoord kunnen vinden over een stappenplan naar een oplossing." De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry toonde zich gisteren ook vrij optimistisch. "Het diplomatieke raam staat meer en meer open", zo liet hij optekenen. Israël waarschuwde dan weer dat het een "historische fout" zou zijn om de druk op Iran te verminderen.