Nieuwe soberheidsbegroting in Portugal

In Portugal heeft de centrum-rechtse regering van premier Pedro Passos Coelho haar begroting voor 2014 voorgesteld. Het is opnieuw een crisis-begroting geworden met besparingen op de lonen van de ambtenaren en op de pensioenen.
AP2013
De begroting van de regering-Coelho moet nog naar het parlement.

Portugal moet stevig besparen van Europa en het zijn vooral de ambtenaren en de gepensioneerden die dat zullen voelen. De ambtenaren moeten voor de tweede keer zwaar inleveren, sommigen tot 12 procent. Ook de gepensioneerden worden getroffen: sommigen verliezen 10 tot 15 procent. Onder andere het overlevingspensioen wordt aangepakt.

De lonen van de ambtenaren liggen in Portugal niet erg hoog, zo'n 700 tot 800 euro, en de pensioenen bedragen gemiddeld 300 tot 400 euro. Tegen de nieuwe besparingsmaatregel is dan ook al geprotesteerd door de linkse partijen en de vakbonden hebben als acties aangekondigd. De voorzitter van de nationale vereniging van gepensioneerden noemde de besparingen "illegaal en ongrondwettelijk" en voorspelde dat de regering "opnieuw in de problemen zou raken met het Grondwettelijk Hof".

De vennootschapsbelasting wil de regering volgend jaar van 25 op 23 procent brengen. Tegen 2016 wil de regering de belasting nog verder verlagen tot 19 of 17 procent. De regering hoopt zo buitenlandse investeringen aan te trekken en broodnodige jobs te creëren. De werkloosheid ligt nu op  16,5 procent in Portugal.

De Portugese regering moet het begrotingstekort volgend jaar beperken tot 4 procent. Gebeurt dat niet, dan dreigen Europa en het IMF de geldkraan dicht te draaien.

Het parlement moet de begroting nog bespreken en goedkeuren.