Politie overstelpt met tips na uitzending over Maddie McCann

De Britse politie heeft meer dan 300 telefoontjes en 170 e-mails gekregen na de uitzending van "Crimewatch" gisteravond. Het opsporingsprogramma van de BBC was volledig gewijd aan de nieuwe sporen in de verdwijningszaak van de Britse peuter Madeleine McCann. De speurders zijn "zeer tevreden". "We nemen nu de tijd om de tips te onderzoeken", luidt het.
AP2013

De meeste aandacht in de uitzending ging naar een man van wie maandag twee robotfoto's werden verspreid. Hij werd op de dag van de verdwijning van "Maddie" rond 22 uur gezien in het Portugese vakantieoord Praia da Luz. De man zou in de richting van de zee gelopen zijn met een blond kind in de armen. Dat is een nieuwe wending in het onderzoek.

Eerder lag de focus namelijk op een man die rond 21.15 uur door een vriendin van de McCanns gezien was. Nu blijkt dat dat een onschuldige Britse toerist was die zijn dochter van de crèche ophaalde. "Wij hebben verschillende namen gekregen voor de nieuwe man", aldus Joe Mather, hoofdredacteur van "Crimewatch", op BBC Radio 4. "Sommige getuigen gaven echter ook eenzelfde naam." Verschillende van de bellers waren trouwens Britten die op hetzelfde ogenblik als de McCanns in de badplaats verbleven, maar zich nooit eerder hadden gemeld.

De speurders houden er nu ook rekening mee dat de ontvoering van de peuter vooraf gepland was. In dat verband worden lokale inbraken en valse deur-aan-deur-collectes voorafgaand aan de ontvoering onderzocht. De Britse politie is ook op zoek naar enkele mannen die op verdachte wijze in de buurt van het vakantie-appartement van de McCanns rondhingen. Omdat er op het ogenblik van de ontvoering ook Nederlanders, Duitsers en Ieren in het vakantieoord aanwezig waren, wordt de aflevering van Crimewatch later deze week ook in die landen uitgezonden.

Nieuw Portugees onderzoek?

Madeleine McCann verdween op 3 mei 2007. Ze was toen drie jaar. Het Portugese onderzoek, dat een tijd de ouders van het meisje in verdenking hield, werd een jaar later gesloten. De Britse politie zoekt nog steeds naar het kind en heeft een beloning van 20.000 pond, omgerekend zo'n 23.000 euro, uitgeloofd voor informatie die naar de ontvoerders van Maddie kan leiden.

Volgens sommige bronnen echter zou de Portugese politie naar aanleiding van de nieuwe aanwijzingen opnieuw een onderzoek geopend hebben. Dat zou gebeurd zijn op vraag van de Britse politie. Het onderzoek zou in het grootste geheim gevoerd worden, om "de fouten uit het verleden niet te herhalen".