Premier beantwoordt op Twitter vragen van burgers

Na zijn beleidsverklaring heeft premier Elio Di Rupo vanuit de Wetstraat 16 via Twitter vragen beantwoord van burgers die waren ingediend via de hashtag "Vraag het aan Elio" en "DemandeaElio". De premier beantwoordde afwisselend vragen in het Frans en in het Nederlands. Di Rupo kon uiteraard niet alle vragen beantwoorden. Via Twitter uitten sommigen dan ook hun ongenoegen dat de premier "wel erg kieskeurig was". Hieronder een greep uit het aanbod.

@WietzeBraam: Wanneer komt er nu een stipter openbaar vervoer bij De Lijn en bij de NMBS zoals in Zwitserland?

@eliodirupo: We hebben zopas de NMBS hervormd en nieuwe CEO's aangeduid. Stiptheid wordt hun eerste prioriteit. Voor De Lijn is de Vlaamse regering bevoegd.

@RenzoClevers: Is er een draagvlak in de regering voor een federale kieskring?

@eliodirupo: Het parlement moet daarover beslissen. Ik ben voorstander. Het verplicht politici om zich tot alle burgers te richten.

@drWouterArrazol: Wist u dat besparen op ziekteverzekering, pensioenen, kinderbijslag, uitkeringen de economische groei belemmert?

@eliodirupo: Daarom zijn wij gegaan voor haalbare besparingen die de groei niet schaden. De cijfers geven ons ondertussen gelijk.

@outchiAC: Onderzoek wordt ondergewaardeerd in België en er is een braindrain, wat denkt u daaraan te doen?

@eliodiupo: Dat is een bevoegdheid van de gemeenschappen, maar de regering steunt vanuit een fiscaal oogpunt bedrijven en universiteiten om makkelijker onderzoekers te kunnen aannemen.

@MDevoldere: Hoe belangrijk is een meerderheid in de Nederlandstalige taalgroep? In hoeverre is dit een must voor de volgende regering?

@eliodirupo: Niet vergeten dat de 6e SH (staatshervorming, nvdr) goedgekeurd wordt met een tweederde meerderheid en een meerderheid in elke taalgroep.

@thibaultvdw: Wat hebt u Ségolène Royal geantwoord? (Royal deed een oproep aan Di Rupo om studentendopen te verbieden, nvdr)

@eliodirupo: Een studentendoop is een persoonlijke keuze. In geen geval mag de fysieke integriteit van de studenten aangetast worden. We hebben wetten om op te treden tegen uitspattingen.

@ArnoVisser2: Recente gebeurtenissen in Rusland met betrekking tot holebi's en migranten verontrusten velen. Hoe gaat u hiermee om als regeringsleider?

@elidodirupo: Dit is absoluut te veroordelen en past niet bij een land dat zo'n grote internationale rol wil spelen. Op internationaal vlak pleit ik steeds voor gelijke rechten, vorige maand nog voor de VN in NY.

@dannykakker: Wanneer gaat de regering de loonkost verlagen? Hoeveel bedrijven moeten er nog failliet gaan?

@eliodirupo: Geen enkele regering heeft eerder zoveel inspanningen gedaan om de loonkloof te verkleinen, maar het werk is niet gedaan. Loonnorm van 0%, lastenverlagingen, beheersing inflatie = een besparing voor de ondernemingen van 2,4 miljard euro.

@bertzijngedacht: Waarom is de kinderarmoede in Wallonië zo groot in vergelijking met Vlaanderen. Is Vlaanderen niet solidair genoeg?

@eliodirupo: Vlaanderen is zeker solidair. De sociale problemen in Wallonië zijn helaas groter. We werken elke dag om de situatie te verbeteren.

@mattcontent: Waarom splitst de regering het bankwezen niet zoals andere landen al gedaan hebben (bijvoorbeeld Groot-Brittannië)?

@eliodirupo: U hebt gelijk. Er moeten maatregelen genomen worden om de risicoactiviteiten van de banken van de spaaractiviteiten te scheiden. De minister van Financiën gaat daarover binnenkort concrete voorstellen formuleren.

@casteling: Wat vindt u van de grote werkloosheid onder jongeren en wat wilt u daar tegen doen?

@eliodirupo: Zoveel jongeren zonder werk is onhoudbaar. Daarom zet #begov van bij het begin in op relance en jobcreatie, bijvoorbeeld door lastenverlagingen voor laaggeschoolde jongeren bedraagt loonkost van zo'n jongere nog maar 10 euro per uur.

@HMutien: Frieten, met of zonder mayonaise?

@eliodirupo: Mijn frieten, zonder mayonaise! ;)

De premier gaf -als antwoord op de vraag van velen- ook nog zijn pronostiek mee voor de voetbalmatch België-Wales vanavond: 3-0.