Publieke kerkelijke uitvaart voor oorlogscrimineel Priebke geweigerd

Het bisdom Rome heeft beslist dat de Duitse oorlogscrimineel Erich Priebke geen publieke kerkelijke uitvaart krijgt. Dat melden Vatican Insider en La Stampa. Priebke stierf afgelopen vrijdag in Rome op 100-jarige leeftijd.

Priebke was op 24 maart 1944 verantwoordelijk voor een massa-executie in Rome waarbij 335 burgers omkwamen. De executie was het werk van troepen van nazi-Duitsland als vergelding voor een aanval van partizanen op een SS-bataljon een dag eerder in hartje Rome.

Volgens het bisdom kan de uitvaart enkel in intieme kring gebeuren. Om een publieke kerkelijke uitvaart te weigeren baseert het bisdom Rome zich op canon 1184 van het kerkelijk wetboek. "Priebke heeft geen enkel berouw getoond voor zijn dood en een publieke kerkelijke uitvaart zou aanleiding geven tot een publiek schandaal bij de gelovigen", aldus het bisdom.

Priebke, bijgenaamd "de slachter", werd in 1998 in Italië veroordeeld tot levenslange opsluiting voor zijn deelname aan het bloedbad in de Ardeatijnse grotten.