Relletjes bij de begrafenis van Erich Priebke

Bij de begrafenis van nazi-oorlogsmisdadiger Erich Priebke is het tot opstootjes gekomen. Het Vaticaan had een kerkelijke uitvaart verboden, omdat Priebke nooit berouw getoond heeft. De conservatieve priesters van Pius X hebben de begrafenis verzorgd in Albano Laziale, een stadje in de buurt van Rome.

Honderden linkse betogers keerden zich woedend tegen de lijkwagen en de aartsconservatieve priesters die in het Seminarie van Pius X de Latijnse dodenmis opdroegen. Tijdens de mis zongen ze het partisanenlied "Ciao bella". In de kerk waren alleen familie, intimi en een tiental neonazi's toegelaten.

De volgelingen van de afgescheurde bisschop Lefèvre ontkenden dat Priebke een oorlogsmisdadiger was. Hij was volgens hen zelf een slachtoffer, hoewel hij op zijn proces in 1998 levenslang kreeg.

Voor de kapel kwam het tot een confrontatie tussen tegenstanders van de begrafenis en neofascisten. De politie kon beide groepen uit elkaar halen. De ordetroepen moesten de demonstranten eveneens intomen bij de aankomst van een priester.

Priebke, die veroordeeld werd in 1998 in Italië tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de moordpartij in de Ardeatijnse grotten in Rome in maart 1944, stond al jaren onder huisarrest in Rome. Hij overleed vorige week vrijdag op 100-jarige leeftijd.