Topvrouw van Burberry gaat naar Apple

Angela Ahrendts zal midden volgend jaar ontslag nemen als CEO van het Britse modemerk Burberry. Ze zal dan aan de slag gaan bij het Amerikaanse IT-bedrijf Apple.
AP2012

Van mode naar computers en iPads is een grote stap, maar dat schrikt de 53-jarige Angela Ahrendts niet af. De Amerikaanse is met 20 miljoen euro per jaar de best verdienende CEO in Groot-Brittannië en leidt het modemerk al sinds 2006.

Vanaf midden volgend jaar stapt ze evenwel op bij Burberry en wordt ze senior vicepresident van het Amerikaanse technologieconcern Apple. Ahrendts wordt dan verantwoordelijk voor de distributie en onlinewinkels van Apple en zal rechtstreeks aan CEO Tim Cook rapporteren.

Bij Burberry wordt Ahrendts als CEO vervangen door creatief directeur Christopher Bailey. Voordien werkte Ahrendts voor Liz Claiborne en Donna Karan.

AP2010

Engels met Schotse tartan

Burberry werd in 1856 opgericht en maakte aanvankelijk buitenkleding. Toen de Noor Roald Amundsen in 1911 als eerste op de Zuidpool stond, hield hij zich warm door kleding van Burberry.

Tien jaar later lagen de speciale jassen voor Britse soldaten aan de basis van de "trenchcoat". De voering daarvan werd gekenmerkt door het bekende "haymarket check", het kameelkleurig patroon met zwarte, witte en rode strepen. Sinds de jaren 70 maakt Burberry vooral vrijetijdskleding.