UZ Leuven bewaart donorlong ruim 11 uur, een wereldprimeur

Het multidisciplinaire transplantatieteam van het UZ Leuven is erin geslaagd om met behulp van een machine donorlongen meer dan 11 uur te bewaren vóór transplantatie. Dat is een wereldprimeur, want het is de langste periode ooit gerapporteerd, meldt het UZ. Die lange bewaartijd was nodig omdat de patiënt vooraf ook nog een levertransplantatie moest ondergaan. De patiënt heeft het ziekenhuis intussen verlaten en stelt het goed, aldus het persbericht.

Een patiënt die leed aan chronisch longfalen, ontwikkelde plots ook acute leverproblemen en ging in coma. Wanneer een patiënt lijdt aan een terminale longziekte én aan een terminale leverziekte, kan alleen een gecombineerde long-levertransplantatie het leven van de patiënt redden. Maar zo'n dubbele transplantatie stelt artsen voor een timingprobleem, aldus prof. dr. Dirk Van Raemdonck, die de transplantatie mee uitvoerde.

"Normaal moet eerst de longtransplantatie uitgevoerd worden en daarna de levertransplantatie. Een donorlong is immers beperkt houdbaar buiten het lichaam, namelijk maximaal 10 uur. Anderzijds heeft een longtransplantatie maar kans op slagen als de leverwerking nog behoorlijk is. Dus bij deze patiënt moest de lever vóór de longen worden getransplanteerd."

De artsen pasten een nieuwe bewaartechniek toe op de donorlongen. De longen werden niet, zoals gewoonlijk, op ijs bewaard maar in een machine (OCS LUNG), die zorgde voor continue bevloeiing en beademing op kamertemperatuur.

De ziekteverzekering betaalt deze nieuwe bewaarmethode nog niet terug. Het gebruik van de bewaartechniek blijft voorlopig beperkt tot uitzonderlijke omstandigheden. Het UZ Leuven en de machinefabrikant staan volledig in voor de kosten.