Verkiezingsbeloftes nagekomen, of toch niet?

Eén jaar na de gemeenteraadsverkiezingen gaan we na wat er is gebeurd met de beloftes op ons participatief platform "De vragende partij". Sommige beloftes zijn zowaar al ingelost. Hier volgen enkele positieve verhalen. De selectie is gemaakt uit de antwoorden op een oproep aan de indieners van voorstellen. Uiteraard hebben we het alleen over projecten van de nieuwe besturen.
Picnic the Streets op het Beursplein: een kreet voor een leefbaarder Brussel.

"Maak het Beursplein verkeersvrij, beperk het verkeer op de centrale lanen. Geef Brussel terug waar het recht op heeft: een aangenaam centrum om te wonen, winkelen, wandelen en leven", schreef Emmanuel Delay vorig jaar. "Open VLD en MR kiezen voor een verkeersvrij Beursplein, doorstroming van lokaal verkeer én bereikbaarheid", reageerde Els Ampe (Open VLD), boegbeeld van Open VLD op de lijst MR-Open VLD.

Vandaag is Ampe schepen van Mobiliteit, Openbare Werken en Wagenpark. "Het verkeersvrij maken van een deel van de Anspachlaan maakt deel uit van een groot project waarbij het verkeer in heel Brussel Stad wordt herbekeken", zegt ze. "Het staat ingeschreven in het bestuursakkoord en intussen zijn er twee studiebureaus aangesteld die een circulatieplan zullen opstellen. Dat moet rond zijn tegen de lente van 2014."

"De herinrichting van de centrale lanen leefde heel sterk bij de inwoners tijdens de campagne, en alle coalitiepartners hebben zich geëngageerd", zegt Ampe. Ze acht een eerste plan met lussensysteem om het doorgaand verkeer uit de binnenstad te weren, gecombineerd met een parkeergeleidingsroute, haalbaar tegen midden volgend jaar. "De start van de werken voor de volledige heraanleg van de centrale lanen is gepland voor begin 2015", besluit Ampe.

"Ik denk dat de media-aandacht en acties zoals "Picnic the streets" deze zaak flink vooruit hebben geholpen", reageert Emmanuel Delay. "We hebben hier een belofte waaraan we de politici kunnen herinneren en waarmee we hen desnoods kunnen confronteren."

Bij de oppositie heerst enige scepsis. "Ik geef ze het voordeel van de twijfel", zegt Bianca Debaets (CD&V). "Waarom heeft men nog een nieuwe studieopdracht gegeven en niet gewoon de plannen uitgevoerd die er al waren?" Debaets vreest vertragingsmanoeuvres van het stadsbestuur.

Mensenlevens redden in Wevelgem

Een iets bescheidener realisatie nu, die weliswaar wel belangrijk kan zijn. "Ik stel voor dat de gemeente overgaat tot de aankoop van een AED (Automatische Externe Defibrilator). Daarmee kunnen we mensenlevens redden. Er kan er een hangen in bijvoorbeeld het zwembad, het politiekantoor...", stelde Philippe Clerick vorig jaar voor. "Zoals eerder gemeld bij de standpuntinname kunnen wij akkoord gaan om een AED te voorzien in de gemeente. Wij willen dit doen in gemeentelijke sportinfrastructuur", beloofde burgemeester Jan Seynhaeve, lijsttrekker voor CD&V.

Vandaag is Clerick een gelukkig man. "Enkele maanden na de verkiezingen was het zo ver! Onze gemeente Wevelgem kocht zo'n toestel. Nu gaan we voor een 'Hartveilige Gemeente' i.s.m. het Rode Kruis-Vlaanderen!", mailt hij ons.

"We willen dit in een totaal kader zien", zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V), "gekoppeld aan opleidingen voor gemeentepersoneel en medewerkers van sportverenigingen." En het blijft niet bij één defibrilator. "Binnen de één of twee jaar komt er een defibrilator in elke deelgemeente, telkens gekoppeld aan de sportinfrastructuur", zegt Seynhaeve. Daarvoor moeten de beleidsplannen wel nog worden goedgekeurd.

"De vraag voor een defibrilator was eigenlijk eerder al gesteld, maar we hadden het gevoel dat het gemeentebestuur de dingen wat op hun beloop lieten", zegt Philippe Clerick, vrijwilliger bij het Rode Kruis. "Ik heb mijn voorstel op "De vragende partij" gebruikt om wat meer druk op de ketel te zetten."

Verkeersveiligheid in Meerhout

Ook in de Antwerpse Kempen is men begaan met mensenlevens. "Ik stel voor dat er verkeerslichten komen aan het kruispunt op de markt", stelde Lucien Wouters uit Meerhout voor. Reacties en beloftes via "De vragende partij" kwamen er niet, maar Lucien Wouters kreeg naar eigen zeggen wel reacties van drie partijen dat ze het voorstel zouden bestuderen.

"Na de verkiezingen heeft een gemeenteraadslid van de SP.A mij persoonlijk gemeld dat er eind 2012 een proefopstelling zou gedaan worden", mailt hij aan onze redactie. "Die proefopstelling is er niet geweest, maar er zijn wel definitief verkeerslichten geplaatst. Eindelijk kan men daar terug op een veilige manier het kruispunt oversteken."

"Het was hoognodig voor onze bevolking", zegt burgemeester Jos Engelen (CD). Waarom heeft het dan zo lang geduurd vóór de verkeerslichten er inderdaad zijn gekomen? "Het gaat hier om een drukke gewestweg", zegt Engelen. "De onderhandelingen hebben een tijdje geduurd."

"De reacties van de meeste mensen zijn positief", meldt Lucien Wouters. "Bedankt aan het nieuwe gemeentebestuur!"