Wat vindt u van het optimisme van Di Rupo?

Elio Di Rupo maakte van de traditionele septemberverklaring bij de start van het nieuwe politieke jaar in het federaal parlement een heel optimistische toespraak. Wat denkt u?

Di Rupo wil niet op de lauweren rusten. Integendeel, hij wil verder uitwerken wat zijn regering in gang gestoken heeft. En volgens hem is dat niet min: verder oplossen van de grote problemen waar ons land kortelings nog voor stond.

Op de eerste plaats de zesde staatshervorming en de “Gordiaanse knoop van BHV” in het parlement laten goedkeuren voor nieuwjaar. Maar hij is nog fierder op zijn aanpak van de economische crisis: voorzichtig besparen en tegelijk de economie impulsen geven.

Di Rupo: "Bijna twee jaar geleden stond ons land voor een keuze: vooruitgaan of ter plaatse blijven staan, stabiliteit of onzekerheid. Vandaag, twee jaar later, ben ik als premier trots op de keuze die de politieke partijen hebben gemaakt. Wallonië, Brussel en Vlaanderen beschikken over ongelooflijk veel talent. De succesverhalen zijn talrijk. Ja, het vertrouwen is terug. Dankzij dit herwonnen vertrouwen gaat België weer vooruit."

Forse kritiek van de N-VA

De oppositie, met de N-VA op kop, is het niet eens met dit optimisme van Di Rupo. Jan Jambon: “Je kunt niet zeggen dat deze regering niets doet, maar fundamentele problemen worden niet opgelost. In drie jaar tijd is amper 1,2 procent van de begroting afgehaald. Maar we moesten meer dan twee procent halen. We hebben engagement gedaan naar Europa, en we moeten dat aanhouden tegen 2016."

Hij wil dat de regering harder werkt: "Om dat te bekomen moeten we vandaag harder werken dan we nu doen en doortastender zijn om de doelstelling te verwezenlijken. (...) Er gebeuren kleine dingen met dat "Belgisch recept" maar problemen op zich worden niet opgelost.”

Stromae

Vanavond is er nog zo’n moment van al dan niet terecht optimisme. De rode Duivels spelen een match die eigenlijk niet meer nodig is voor hun kwalificatie voor Brazilië. Ook dit evenement lijkt een hoogtepunt te worden van “nieuw” Belgicisme en enthousiasme, zoals al een tijdje wordt opgebouwd rond de nationale voetbalploeg.

Vanavond onder meer met de Brusselse zanger die een snelle carrière in België meemaakt en ook internationaal doorbreekt. Stromae zal allicht zijn hit “Formidable” zingen, met een knipoog naar zijn kritiek op het pessimisme en nationalisme in ons land zoals hij liet blijken op de Grote Markt in Brussel tijdens het feest van de Franse Gemeenschap.

Kortom: Wat vindt u van het optimisme van Di Rupo?

Uw onderbouwde en beschaafd geformuleerde mening is welkom.

lees ook