Werknemer van ArcelorMittal stapt uit het leven

In Luik is een werknemer van het staalbedrijf ArcelorMittal uit het leven gestapt uit protest tegen het verlies van meer dan 2.000 banen.

De zelfdoding vond vorig weekend plaats, maar is pas nu bekendgemaakt en heeft een schok veroorzaakt in Wallonië. De man was 45 en werkte al sinds zijn 14e in de Luikse staalindustrie.

In een afscheidsbrief haalt de man scherp uit naar staalmagnaat Lakshmi Mittal. De man verwijt Mittal dat die hem alles heeft afgenomen: zijn baan, zijn trots en de moed om te zorgen voor zijn familie. In de brief roept hij de regering ook op om de duizenden banen die verloren dreigen te gaan, te redden. Hij heeft ook spandoeken met slogans gemaakt die hij bij zijn begrafenis in de kerk wil laten hangen. 

Vorig jaar waren er al twee gevallen van zelfdoding bij arbeiders van ArcelorMittal in Luik, maar die hebben geen politieke boodschap nagelaten.

De directie en de vakbonden reageren geschokt op de zelfdoding, maar stellen dat het gaat om een "privé-aangelegenheid".

Twee jaar geleden kondigde ArcelorMittal aan dat het de twee laatste hoogovens in Luik, die in Seraing en Ougrée, zal sluiten. Sindsdien is ook aangekondigd dat naast de warme lijn ook grote delen van de koude lijn in Luik gesloten zullen worden. Dat zou meer dan 2.000 mensen hun baan kosten. Veel mensen vrezen nu voor het definitieve einde van de staalindustrie in Luik.