Zuurdesembibliotheek opent de deuren in Sankt-Vith

In Sankt-Vith is vandaag de allereerste zuurdesembibliotheek geopend. Deze bibliotheek heeft als doel de biodiversiteit van de zuurdesems en de bakkennis over zuurdesems te bewaren. Volgens het bedrijf Puratos, een internationale groep actief in de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector, gaat het om een wereldprimeur.
Zuurdesem is een gefermenteerde mengeling van bloem en water.

De bibliotheek werd geopend in een innovatiecentrum van Puratos in Sankt-Vith, in Duitstalig België. "Het is de bedoeling om de biodiversiteit van de desems, de kennis over het werken met desems en de traditie ervan te bewaren. In de bibliotheek worden de desems bewaard en ontwikkeld onder perfecte omstandigheden zodat ze gedurende diverse jaren kunnen gebruikt worden", luidt het in een persbericht van Puratos.

Zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel voor brood 5.000 jaar geleden al werd gebruikt in Egyptische beschavingen. Een zuurdesem is een mengeling van bloem en water, gefermenteerd door micro-organismen: melkzuurbacteriën en wilde gist.

Dat wordt door sommige bakkers gebruikt om hun zuurdesem uniek te maken. De samenwerking tussen de wetenschappers van Puratos en professoren van verschillende universiteiten leverde volgens Puratos al veel op. Zo werden al meer dan 700 verschillende gistsoorten en meer dan 1.500 melkzuurbacteriën ontdekt in desems.