Zwemles vinden voor kind is geen evidentie

Bijna overal in Vlaanderen hebben zwemclubs ellenlange wachtlijsten, soms zelfs tot in 2015. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard na een reportage in het "VTM Nieuws" gisteren. De oorzaak is dat kinderen op school nog amper zwemles krijgen, zo luidt het.

"Wij hebben 2.100 kinderen staan op de wachtlijsten van onze zwembaden", zegt Michael Schouwaerts van Sportoase in De Standaard. Dat zijn er 300 meer dan het aantal kinderen dat momenteel effectief les volgt in een van de zeven zwembaden van Sportoase. "Sommige ouders schrijven weliswaar hun kinderen op verschillende lijsten in en 40 procent haakt in die lange wachtperiode af. Maar het probleem blijft groeien."

De grote vraag naar zwemlessen voor kinderen -van watergewenning bij kleuters tot lessen voor twaalfjarigen- is een gevolg van het verschrompelen van het schoolzwemmen. Door de invoering van de maximumfactuur kunnen de scholen slechts een beperkt deel van de kosten van buitenschoolse activiteiten doorrekenen aan de ouders.

Omdat het busvervoer naar en van het zwembad soms de helft van het beschikbare budget opslokt, kiezen scholen er vaker voor maar enkele uurtjes per maand meer te gaan zwemmen, of gewoon niet meer.

Volgens Schouwaerts merken de zwemleraren een achteruitgang van de technische bagage bij de kinderen. "Vandaar de grote vraag naar zwemlessen. Ouders hebben immers de behoefte aan een gevoel van veiligheid op vakantie."

Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) gaat niet akkoord met de kritiek dat er te weinig geld is voor schoolzwemmen. Hij wijst erop dat de invoering van de maximumfactuur in 2008 gepaard ging met een aanzienlijke verhoging van de werkingsmiddelen voor de scholen. In 2012 werd de maximumfactuur blijvend geïndexeerd, zodat het plafond elk jaar wat omhoog gaat. Voor de lagere school is ze verhoogd van 60 euro in 2008 naar 70 euro nu.

Een wekelijks zwemuurtje voor alle leerlingen van de lagere school is niet nodig om de eindtermen te halen. Wel is ingepland dat alle leerlingen een jaar gratis kunnen gaan zwemmen, inclusief vervoer, om de eindtermen te kunnen halen, stelt de minister.