6 parlementsleden Gouden Dageraad verliezen immuniteit

In Griekenland heeft het parlement met een overweldigende meerderheid de immuniteit opgeheven van 6 parlementsleden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. Sinds de moord op een linkse rapper vorige maand beschouwt de regering de partij als een criminele organisatie.

De opheffing van de immuniteit van de 6 leden van Gouden Dageraad volgt op de arrestatie van partijvoorzitter Nikos Michaloliakos en 2 andere partijleden eind september. Ze worden ervan beschuldigd deel uit te maken van een criminele organisatie. Het is de eerste keer sinds het einde van de militaire dictatuur in 1974 dat Griekse parlementsleden worden vastgehouden.

Geen enkel lid van Gouden Dageraad was in het parlement aanwezig tijdens de stemming over de immuniteit. Ze verlieten het halfrond voortijdig uit ongenoegen. "Ik word vervolgd voor mijn overtuigingen, niet voor mijn daden", zegt Panagiotis Iliopoulos (foto), een van de parlementsleden die hun immuniteit zijn kwijtgespeeld.

De gebeurtenissen van de laatste weken volgen op de moord op een linkse rapper vorige maand. De man die de rapper doodstak, gaf toe banden te hebben met Gouden Dageraad. Sindsdien beschouwt de regering de partij als een criminele organisatie.

Bij de verkiezingen van 2012 sleepte Gouden Dageraad 18 van de 300 zitjes in het parlement in de wacht. Nochtans werd de partij er toen al van beschuldigd actief mee te werken aan haatcampagnes en aanvallen gericht tegen immigranten, politieke tegenstanders en holebi's.

Geen van de 6 betrokken parlementsleden wordt ervan beschuldigd iets met de moord op de rapper te maken te hebben. Gouden Dageraad ziet in de beslissing van het parlement dan ook een poging om de partij politiek monddood te maken. Volgend jaar worden in Griekenland lokale verkiezingen gehouden.

Icon