"Meer generische geneesmiddelen kan 122 miljoen opleveren"

Het socialistische ziekenfonds wil dat de apothekers in nog meer gevallen verplicht worden om het goedkoopste geneesmiddel mee te geven. "In het totaal kan dat zo'n 122 miljoen euro opleveren en dat is zowel goed voor de patiënt als voor de ziekteverzekering."

Artsen worden nu al aangemoedigd om zo veel mogelijk op stofnaam en niet op merknaam voor te schrijven. Apothekers worden in sommige gevallen verplicht om het goedkoopste geneesmiddel mee te geven. Het Socialistisch Ziekenfonds stelt voor om dat systeem nog verder uit te breiden.

"In 8 op de 10 gevallen waarbij ze voorhanden zijn, worden de generische geneesmiddelen intussen automatisch voorgeschreven", zegt Paul Callewaert van het socialistische ziekenfonds in "De ochtend". "Alles kan natuurlijk beter." Daarom stelt de mutualiteit voor om het systeem uit te breiden.

"Zo zouden we bijvoorbeeld al vanaf het begin van een behandeling voor chronische zieken de generische variant kunnen voorschrijven", zegt Callewaert. "Alleen al de generische variant uitbreiden bij bejaarden zou zo'n 77 miljoen euro kunnen opleveren." Het Socialistisch Ziekenfonds schat de mogelijke totale besparing op zo'n 122 miljoen euro.

Volgens het ziekenfonds kan er op die manier extra geld opzijgezet worden om dure geneesmiddelen voor zeldzame ziektes terug te betalen.

De opinie van Callewaert is ook terug te vinden in De Tijd.