"Meer middelen nodig voor probleemwijken"

"Er moeten dringend extra middelen worden vrijgemaakt voor de aanpak van probleemwijken". Dat zeggen burgemeester Alain Yzermans (SP.A/Groen-Plus) van Houthalen-Helchteren en zijn collega Luc Wouters (CD&V) van Lummen. De raadkamer van Hasselt heeft intussen de aanhouding bevestigd van vijf verdachten die vorig weekend bij rellen waren opgepakt in de wijk Meulenberg in Houthalen.
Burgemeester Yzermans van Houthalen-Helchteren.

Yzermans en Wouters hebben daarover een brief geschreven aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Landelijke gemeenten worden nu meer geconfronteerd met geweld, zoals in de wijk Meulenberg zeggen ze, en daar moeten meer middelen en meer uitrusting voor de ordediensten tegenover staan. Dat is ook nodig voor de veiligheid van de ordediensten, volgens de burgemeesters. 

In de wijk Meulenberg kwam het tijdens de arrestatie van een verdachte tot een gewelddadige confrontatie met de politie. Een agent raakte daarbij zwaargewond.

Reportageploeg

In de wijk was er gisterenavond opnieuw een incident met een reportageploeg van TV Limburg.De reportageploeg van de regionale tv-zender werd bedreigd door een groepje jongeren en uit de wijk weggejaagd. Enkele jongeren in een auto gaven de twee journalisten enkele minuten de tijd om de wijk te verlaten. Toen de ploeg vertrok, achtervolgde de wagen hen. Aan een kruispunt kwam de auto naast de wagen van de tv-ploeg rijden. De jongere naast de bestuurder toonde een groot vuurwapen. Daarna reed de wagen weg.

De regionale zender diende een klacht in tegen de jongeren. De politie kon hen oppakken en de jongere met het wapen is voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Het wapen waarmee hij de journalisten probeerde te intimideren, bleek een speelgoedwapen te zijn.

Aanhouding verlengd

Vrijdagnacht kwam het tot zware rellen in de wijk Meulenberg toen de politie een jongeman van 19 wou arresteren die nog een celstraf moest uitzitten. De drie broers van de jongeman en zijn vader verzetten zich tegen de arrestatie en werden opgepakt. De vijf zijn intussen voor de raadkamer verschenen en die heeft hun aanhouding verlengd.

Burgemeester Alain Yzermans van Houthalen heeft intussen ook beslist om het café te sluiten van waaruit jongeren vrijdag met stenen gooiden naar de politie. De identiteit van die jongeren is nog steeds niet bekend

Intussen is er vandaag ook overleg geweest over de recente gebeurtenissen in de wijk. De burgemeester heeft eerst met de politievakbonden gepraat, vanavond is er overlegd met de Turkse en Marokkaanse gemeenschap van de wijk.

Na afloop van het overleg hebben de burgemeesters van Houthalen-Helchteren en Lummen samen met de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap gevraagd om de politie haar werk te laten doen. De beide gemeenschappen zullen ook meewerken aan de taskforce die door de gouverneur is opgestart voor de wijk.