"Nettobanenverlies bij Nexans in België is beperkt"

Het nettobanenverlies in de Belgische vestigingen van kabelexpert Nexans blijft relatief beperkt. In de vestiging van Charleroi verdwijnt wel een productielijn, maar Dour krijgt er een lijn bij. Nexans kondigde gisteren een Europese herstructurering aan.
BELGA/VERGULT

Bij Nexans in België werken 1.161 mensen, verspreid over verschillende vestigingen. In totaal schrapt Nexans daar 18 "functies" van. Functies staat niet gelijk aan jobs, benadrukt het bedrijf. Door verschuivingen en extra banen in ons land zal het nettocijfer volgens de directie lager uitvallen dan 18. Hoeveel jobs er dan precies verloren gaan, is nog niet becijferd. De directie wil de ontslagen overigens regelen met natuurlijke afvloeiingen en interne verschuivingen. Naakte ontslagen wil de directie vermijden.

"Er is helemaal geen sprake van sluitingen, stopzetting van activiteiten of collectieve ontslagen", zo staat ook in een persbericht van Nexans België. Het reorganisatieproject heeft in België "geen invloed op de investeringen van de groep en schept er nieuwe kansen".

Uit het persbericht blijkt ook dat de vestiging in Dour-Elouges, met bijna 200 werknemers, volgens de reorganisatieplannen "de productie van bijkomende kabelstrengen toegewezen" krijgt. Charleroi, waar ruim 300 mensen werken, moet de belangrijkste Nexans-fabriek worden voor de Europese markt van ondergrondse hoogspanningkabels, wat ook investeringen met zich meebrengt.

De overige Belgische vestigingen (Erembodegem, Frameries, Buizingen en Huizingen) zijn enkel betrokken in die zin dat er sprake is van "een grotere centralisering van de administratie". Die zal zonder ontslagen worden doorgevoerd, aldus de directie. De afdelingen Networking Solutions (met 285 mensen in Erembodegem en 50 in Buizingen) en Harnesses (25 mensen in Huizingen) worden zeker niét getroffen, benadrukt het persbericht.

Volgens vakbondsman Bart Deceukelier (ACV Metea) verdwijnen er in Charleroi zeven banen, terwijl Dour er een tiental extra krijgt omdat het een productielijn uit de Duitse stad Mönchengladbach krijgt. Voorts verdwijnen er enkele banen in administratieve diensten, bijvoorbeeld in Huizingen, maar "de impact valt relatief mee". De vakbondsman geeft nog mee dat Nexans een vestiging in Lyon in Frankrijk wil sluiten.

Het Franse bedrijf kondigde gisteren een Europese reorganisatie aan die vooral Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Italië en België zou treffen. De maatregelen zouden leiden tot het verlies van 468 banen (waarvan 206 in Frankrijk), maar ook tot de verplaatsing van 462 banen en de creatie van 39 nieuwe posities.

Nexans werkt naar eigen zeggen in een markt die wordt geconfronteerd met "een aantal grote uitdagingen", legde de multinational gisteren nog uit. "Dit is in het bijzonder het geval in Europa, waar een gebrek aan groei, overcapaciteit en stevige concurrentie betekenen dat de bedrijven van de groep maatregelen moeten overwegen om de toestand aan te pakken."