"The selfish giant" is de beste film in Gent

De Britse film "The selfish giant" van Clio Barnard heeft op het 40ste Film Fest Gent de Grote Prijs voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale festivaljury onder leiding van regisseur István Szabó bekendgemaakt in het Gentse stadhuis.

"The selfish giant" is een bewerking van een verhaal van Oscar Wilde en gaat over brutaliteit in een achterbuurt in Yorkshire. De hoofdrollen worden overtuigend vertolkt door onervaren kindacteurs. In de Britse pers werd de film "een Kes voor dit decennium genoemd", verwijzend naar het sociaal drama waarmee Ken Loach in 1969 doorbrak. De film werd eerder ook al lovend onthaald in Cannes.

De jury in Gent prijst "de filmische kwaliteit, de menselijke emotie, de schitterende cast en het opmerkelijke gebruik van muziek en sound design". De prijs is 43.000 euro waard.

Speciale vermeldingen waren er voor "The missing picture" van Rithy Pan en "Harmony lessons" van Emir Baigazin. "A touch of sin" van Jia Zhangke kreeg de Georges Delerue Prijs voor de Beste Muziek. Ook de kortfilms "Whale Valley" van Gudmundur Arnar Gudmundsson en "Zinneke" van Rémi Allier vielen in de prijzen.

De internationale jury bestond dit jaar uit juryvoorzitter István Szabó (regisseur, Hongarije), Fien Troch (regisseur, België), John Parish (muzikant, Verenigd Koninkrijk), Gustavo Santaolalla (componist, Argentinië) en Denis Dercourt (regisseur, Frankrijk).