Aantal studenten Latijn gevoelig gedaald

In zes jaar tijd is het aantal studenten dat zich aan een van de drie Vlaamse universiteiten inschreef voor klassieke talen, met bijna een kwart gedaald. Vooral dit jaar is de terugval opmerkelijk en dat zou alles te maken hebben met de heisa over de hervormingen in het secundair onderwijs. Er dreigt een tekort aan leerkrachten Latijn, zo schrijft De Morgen.

De Morgen vroeg de studentenaantallen op bij de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven. Daaruit blijkt dat het totaal aantal studenten klassieke talen teruggelopen is van 269 (in 2006) naar 204 dit jaar. De terugval is opmerkelijk want de vorige jaren was er telkens een groei dankzij het invoeren van de vrije talencombinaties.

Professor Jan Papy (KUL) wijt de huidige daling aan de commotie rond de hervorming van het secundair onderwijs. "Het is niet onder stoelen of banken te steken dat het effect van de uitlatingen van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zich laat voelen. Smet heeft de jonge mensen duidelijk gemaakt dat Latijn niet langer een prominente plaats zal innemen in het onderwijs. Het is zo flagrant dat we dit effect op korte termijn zien. Vorig jaar zaten we met 45 studenten in Leuven, nu nog 27."

Het aantal scholieren dat Latijn volgt in het secundair onderwijs blijft min of meer stabiel maar omdat er minder latinisten afstuderen, dreigt een tekort aan leraren, zo stelt pedagogisch adviseur van het GO Luc Vernaillen in De Morgen. "We beginnen het in onze scholen stilaan te voelen. Leraar Latijn wordt een knelpuntberoep. Nu kunnen onze scholen zich nog behelpen, maar uit onze prognoses blijkt dat veel leerkrachten de komende jaren met pensioen zullen gaan."