Akkoord in Senaat over schuldenplafond in de VS

De Democraten en Republikeinen in de Amerikaanse Senaat hebben een akkoord bereikt over de verhoging van het schuldenplafond. Daarmee moet er een einde aan de shutdown in het land komen. De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden moet het akkoord wel nog aanvaarden. De beurs reageert al vast enthousiast.

De Democratische fractieleider Harry Reid en zijn Republikeinse tegenhanger Mitch McConnell zijn de architecten van de deal, die de overheid voorlopig financiert tot 15 januari en het schuldenplafond opschort tot 7 februari.

Het enige wat de Republikeinen uit de brand hebben weten te slepen in verband met de Affordable Care Act (Obamacare) is dat het inkomen van de mensen die er voor in aanmerking komen, beter zal gecontroleerd worden om fraude tegen te gaan.

Verder komt er nog een comité dat tegen 13 december een rapport moet afleveren over het (toekomstig) overheidsbudget.

Het akkoord betekent een serieuze knieval voor de Republikeinse Partij, niet in het minst voor de leden van de oerconservatieve Tea Party.

President Barack Obama heeft het akkoord toegejuicht en de Senaat en het Huis van Afgevaardigden opgeroepen om het zo snel mogelijk goed te keuren. Het ziet er naar uit dat de Senaat vandaag (plaatselijke tijd) nog zal stemmen over de zaak.

De conservatieve Republikeinse senator Ted Cruz, die al weken campagne gevoerd heeft om de shutdown te gebruiken om Obamacare onderuit te halen, heeft het akkoord afgekeurd en gezegd dat hij tegen zal stemmen. Hij zal echter niets ondernemen om de stemming te vertragen. Volgens de regels van de Senaat in de VS kan elke senator bezwaar aantekenen tegen een wetsvoorstel. Dan moet de hele Senaat er over stemmen of het al dan niet in overweging genomen wordt, en dat neemt al snel enkele dagen in beslag. Aangezien de staatskas donderdag niets meer zal kunnen lenen, is er daar geen tijd meer voor.

Huis van Afgevaardigden

Zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat moeten wel nog stemmen over het akkoord. Indien het Huis dit als eerste doet, belandt de uiteindelijke wet sneller bij president Barack Obama.

Er bestaat nog een kleine kans dat het misgaat in het Huis van Afgevaardigden als de voorzitter van het Huis, John Boehner, er niet in slaagt voldoende van zijn partijgenoten achter zich te scharen. In totaal heeft Boehner 24 gematigde Republikeinen nodig, die met de Democraten zouden meestemmen. Boehner heeft zijn partijgenoten opgeroepen om voor het akkoord te stemmen.

Heel wat overheidsdiensten in de VS zijn sinds 1 oktober gesloten en de ambtenaren krijgen geen loon meer. Van zodra de Senaat en het Huis het akkoord goedgekeurd hebben en president Barack Obama het ondertekend heeft, komt er een einde aan de shutdown.

Wall Street veert op

De beurs van New York is woensdagavond opgeveerd nadat bekend raakte dat de politieke partijen in Washington een akkoord hebben bereikt over een tijdelijke verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond.

De Dow Jones-index steeg met 1,36 procent tot 15.373,70 punten en de technologie-index Nasdaq met 1,20 procent tot 3.839,43 punten. De uitgebreide index S&P steeg met 1,38 procent tot 1.721,54 punten.

Door de geruchten over een nakende deal over de Amerikaanse overheidsfinanciën was de beurs van New York vanmorgen al flink uit de startblokken geschoten. Die trend zette zich door toen het nieuws over een akkoord in de Senaat de beleggers op Wall Street bereikte.