Braziliaanse criminelen beloven "WK van terreur"

De criminele organisatie PCC uit São Paulo overweegt een reeks van aanslagen te plegen tijdens het WK voetbal in Brazilië volgend jaar. De organisatie belooft een "WK van terreur". De politie wil er alles aan doen om te voorkomen dat het voetbalfeest een bloedbad wordt.
AP2012
De PCC zorgde in 2006 al voor een golf van geweld.

De Primeiro Comando da Capital (PCC) is de grootste criminele organisatie van Brazilië. Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou blijken dat de organisatie overweegt om aanslagen te plegen tijdens het WK voetbal en de verkiezingen. Als reden geven de criminelen op dat een van hun leiders wordt overgeplaatst naar een beter beveiligde gevangenis. De PCC belooft een "WK van terreur".

"Het doet denken aan 2006", zegt Katy Sheriff, correspondente in Brazilië in "De ochtend" op Radio 1. "Toen was São Paulo in de greep van een golf van geweld." Ook toen werd overwogen om een van de leiders van de bende over te plaatsen naar een beter beveiligde gevangenis. "Bussen werden in brand gestoken, er werden opstanden georkestreerd in de gevangenissen en er werd zelfs gedreigd met aanslagen op ziekenhuizen."

De Braziliaanse politie doet er naar eigen zeggen alles aan om te voorkomen dat het voetbalfeest een bloedbad wordt. Ook de voorzitter van de Belgische voetbalbond, François De Keersmaecker, geeft aan veel aandacht te besteden aan de veiligheid. "Onze mensen zijn daar volop mee bezig", klinkt het. "We zijn verschillende formules aan het uitwerken om naar Brazilië te reizen en in elke formule is aandacht voor de veiligheid."

Volgens Sheriff - die zelf in São Paulo woont - zijn de criminaliteitscijfers wel hoger in Brazilië dan in Europa, maar overkomt je niets als je je gezond verstand gebruikt. "Je moet wel alert zijn", zegt ze. "Zo ga je bijvoorbeeld het best niet op straat gaan bellen met een smartphone in een vreemde taal."

AP2001