Britse royals op zwart zaad

Die nieuwe koninklijke trein gaat er niet komen. De huidige, zo’n zestig jaar oud, is waarschijnlijk de laatste waarmee de Britse royals exclusief door het koninkrijk kunnen sporen. Niet dat ze er veel gebruik van maken. Het Britse staatshoofd, haar man en oudste zoon Charles halen het voertuig gemiddeld zes keer per jaar van stal.

Prijzig en niet eens luxueus. De trein zou traag, lawaaierig en versleten zijn. Meer Ibis dan Ritz Hotel, als je de Keeper of the Privy Purse, zeg maar hoofd boekhouding van Buckingham Palace, moet geloven.

Sir Alan kwam in het parlement rekenschap afleggen van hoe de Britse royals de 45 miljoen euro die ze jaarlijks uit de schatkist ontvangen, uitgeven. De parlementariërs hoorden van enorme achterstand op reparatiewerkzaamheden, maar vroegen tevergeefs om een concrete kostenraming. Ze vernamen dat de lonen van paleisbedienden die 26.000 euro verdienden bevroren waren, maar dat die van de medewerkers die anderhalve ton mee naar huis namen, waren opgetrokken.

En ze kwamen erachter dat de reservepot van Elizabeth was aangesproken om extra uitgaven te dekken, met het gevolg dat de Queen nog maar een miljoen op haar bankrekening heeft staan. Wat in koninklijke termen neerkomt op een vorstin die op zwart zaad zit. De vaste kamercommissie was not amused.

39% van de koninklijke gebouwen verkeren in staat van verval. Toen prinses Anne enkele jaren geleden uit haar auto stapte op de binnenplaats van Buckingham Palace, ontsnapte ze ternauwernood aan vallend puin. In de muren van Buckingham Palace, het hoofdkwartier van de koninklijke firma, zit asbest en de daken lekken. Als het regent lopen bedienden met emmers rond ten einde de kunstschatten aan de muur te beschermen voor waterschade. De elektriciteitsbedrading is sinds1949 niet vernieuwd en het meubilair is aan vernieuwing toe.

Het paleis beweert de uitgaven te hebben teruggedrongen, maar de kritische kamerleden zagen enkel een inkomen dat verhoogd was en de komende twee jaar met 16% zal stijgen. De Britse royals, die jaarlijks naast hun overheidssubsidie inkomsten halen uit landgoederen en onroerend goed, zijn ook gestart met het genereren van extra inkomen uit het koninklijke merk.

Buckingham Palace is ‘s zomers open voor betalend publiek en sommige koninklijke kunstschatten zijn tegen een prijs te bezichtigen. Maar het is niet genoeg, zei de voorzitter van de kamercommissie. "Iedereen in Londen met een commercieel inkomen verdient meer geld. Echt, ik had moeten vragen waarom het paleis niet nog veel meer binnenhaalt."