De Wever laat confederalisme en burgemeesterssjerp niet vallen

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet van plan het confederalisme te laten vallen omdat de andere partijen daar voorlopig niets meer van willen weten. "We moeten uitgaan van onze eigen kracht", zegt De Wever daarover in een interview met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hij is ook van plan burgemeester van Antwerpen te blijven.

Uit een peiling van de VRT en De Standaard van afgelopen week blijkt dat de N-VA op dit moment terug op het resultaat van de verkiezingen van 2010 staat. "Ik had dat resultaat verwacht", zegt De Wever. "De voorbije zomer is een perceptie gecreëerd alsof de federale regering wonderen verrichtte. Tegelijk waren wij achteruit aan het leunen." Zijn partij is "opnieuw wakker" door deze peiling.

Volgens De Wever doen de traditionele partijen er alles aan om hem en zijn partij zwart te maken. "Het was te vrezen dat die voortdurende aanvallen ooit eens zouden aanslaan. Iedereen moet kalm blijven." Hij weigert voorlopig in te gaan op voorstellen van onder meer N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts om zich te outen als kandidaat-premier. "Ik blijf tot minstens 2018 burgemeester van Antwerpen. Ik ben niet beschikbaar. Ik heb eindelijk een vaste job, mijn moeder was nog zo content."

Daarnaast weigert de N-VA-voorzitter om het confederalisme tijdelijk in de koelkast te steken. De traditionele partijen willen voorlopig niet weten van een nieuwe staatshervorming. Voor hen moet de volgende regering zich vooral bezig houden met de economie en jobs creëren. Volgens analisten geeft de N-VA - door op het confederalisme te blijven hameren - de traditionele partijen een alibi om hen buitenspel te zetten. "Na de verkiezingen verandert toch alles. Als we genoeg stemmen hebben, zál er over confederalisme gepraat worden."