Duikers halen groot stuk Tsjeliabinsk-meteoriet op

In Rusland hebben duikers een stuk steen van meer dan 600 kilo bovengehaald uit het Tsjebarkoel-meer. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een restant van de spectaculaire meteoriet die in februari de Tsjeliabinsk-regio in de Oeral, heeft getroffen.

Het brokstuk van anderhalve meter lag op een diepte van 20 meter en was in het troebel water nauwelijks zichtbaar. Het werd door duikers naar boven gehaald en gewogen. Daarbij liep het al meteen mis: het stuk steen viel uit elkaar en de weegschaal zelf ging stuk toen ze 570 kilogram aangaf.

"Er zat al een barst in de rots toen we haar vonden", zei een anonieme wetenschapper aan een Russische nieuwssite. "Ze woog 570 kilogram voor de stukken er af vielen, en toen de weegschaal stuk ging. We denken dan ook dat het geheel meer dan 600 kilogram weegt."

In februari raakten meer dan 1.000 mensen gewond door de schokgolf die veroorzaakt werd toen de meteoriet in de atmosfeer uit elkaar spatte. Meer dan 7.000 gebouwen werden beschadigd.

Talrijke stukken en stukjes van de meteoriet kwamen op de grond en in het Tsjebarkoel-meer terecht. Wetenschappers zijn sindsdien op zoek naar de brokstukken.

AP2013

De duikers hadden de meteoriet onder water in een speciaal omhulsel verpakt.