Energiebedrijven moeten zelf laagste tarief voorstellen

De energieleveranciers in ons land moeten voortaan zelf een keer per jaar aan hun klanten het goedkoopste tarief voorstellen. Dat zijn minister voor Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) en zijn collega staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) met de sector overeengekomen. Het is daarna wel aan de klant om het laagste tarief ook aan te vragen.

Vande Lanotte en Wathelet maakten na maandenlang overleg zes nieuwe afspraken met de sector. Naast het voorstellen van het goedkoopste tarief - en de gratis overschakeling naar het nieuwe tarief - zullen de leveranciers op hun website ook een tariefsimulator aanbieden.

De simulator moet de klant toelaten om de diverse tarieven van het bedrijf te vergelijken. Via een link naar de externe regulator CREG zullen de klanten ook de tarieven van de andere bedrijven kunnen vergelijken.

Voorts kunnen ook overeenkomsten van beperkte duur niet meer stilzwijgend worden verlengd aan een hoger tarief. Consumenten kunnen voortaan ook vragen om de afrekeningsfactuur uit de domiciliëring uit te sluiten. Als een terugbetaling aan de klant niet tijdig gebeurt, moet de leverancier intresten betalen en als een klant niet langer tevreden is, moet hij zonder enige schadevergoeding kunnen overschakelen naar een andere leverancier.

De maatregelen worden van kracht tussen 1 januari en 1 april volgend jaar.

Test-Aankoop: "Stap in de goede richting"

De consumentenorganisatie Test-Aankoop is tevreden over het nieuwe akkoord dat gesloten is tussen de overheid en de energiesector. Jan Moers van Test-Aankoop noemt het een stap in de goede richting.

De consumentenorganisatie zegt wel dat er nog een weg te gaan is, want de prijzen in onze buurlanden liggen lager.

Meest gelezen