Europese Commissie onderzoekt Waalse subsidies Duferco

De Europese Commissie opent een "diepgaand onderzoek" naar 517 miljoen euro die de voorbije tien jaar van het Waals Gewest richting staalgroep Duferco is gevloeid. Het onderzoek moet duidelijk maken of het niet om ongeoorloofde staatssteun gaat.

Het geld kwam in de vorm van participaties, kapitaalverhogingen en leningen bij Duferco terecht. Het was afkomstig van de Foreign Strategic Investment Holding (FSIH), die in 2003 door de investeringsmaatschappij SOGEPA van het Waals Gewest werd opgericht om te investeren in ondernemingen van de Duferco-groep, aldus de Europese Commissie. Zij wil nu nagaan of de steunmaatregelen "verenigbaar zijn met de Europese staatssteunregels".

"De opening van dit diepgaand onderzoek geeft belanghebbenden de kans hun opmerkingen over de maatregel te maken en loopt geenszins vooruit op de uitkomst van het onderzoek", benadrukt de Commissie in een persbericht.

De Duferco-groep, met hoofdzetel in Zwitserland, produceert en verkoopt staal in een vijftigtal landen wereldwijd. In België sloot de groep in het voorjaar van 2013 haar fabriek in La Louvière met 380 werknemers. Duferco heeft nog een draadtrekkerij (Trebos) in Tildonk, waar 85 mensen werken.