Gentse universiteit wil af van giscorrectie

De onderwijsraad van de UGent heeft zich bij grote meerderheid uitgesproken voor het afschaffen van de giscorrectie. Dat examensysteem wordt vaak bij meerkeuze-examens toegepast om strategisch gokken te vermijden. Als het bestuur van de Gentse universiteit de onderwijsraad volgt en het advies bekrachtigt, dan kan de giscorrectie volgend academiejaar al tot het verleden behoren.
BELGA/DESPLENTER

Bij de giscorrectie worden punten afgetrokken voor fout beantwoorde vragen. Het systeem moet voorkomen dat slecht voorbereide studenten door te gokken toch slagen. Maar onderzoek van het departement Onderwijskunde van de UGent toonde onlangs aan dat het systeem eerder de goede studenten benadeelt. Uit angst om punten te verliezen, laten zij de vraag liever open. Het systeem zou ook onnodig veel stress veroorzaken.

"Studenten moeten niet alleen nadenken over het juiste antwoord, maar ook over de juiste examenstrategie", luidt het. Om die redenen besliste de onderwijsraad, bestaande uit studenten, professoren en assistenten, gisteren om de afschaffing van het systeem voor te stellen. "Als we één stap vooruit kunnen zetten naar een objectievere manier van het afnemen van examens, is dit wel een zeer belangrijke."

De onderwijsraad benadrukt dat het afschaffen van de giscorrectie niet gelijkstaat met het afschaffen van de meerkeuze-examens. Er zijn andere manieren om een betrouwbaar en geldig examen met meerkeuzevragen af te nemen, zegt de raad. Meer vragen, genoeg antwoordmogelijkheden, een goede analyse na het examen en een doordachte keuze van vraagstelling behoren tot de mogelijkheden. Een ander alternatief is het verhogen van de slaaggrens van 10 naar 12 op 20.

Als de raad van bestuur het advies bekrachtigt, dan wordt de UGent de eerste universiteit in Vlaanderen die het systeem afschaft.