Groenen zetten coalitiegesprekken met Merkel stop

De Duitse groenen hebben beslist een einde te maken aan de coalitiegesprekken met de conservatieve CDU van bondskanselier Angela Merkel. Zij kan nu enkel nog in zee met de sociaaldemocratische SPD als regeringspartner.

De groenen en vertegenwoordigers van Merkels partij hebben gisteren urenlang samen rond de tafel gezeten. "De Grünen willen niet over een coalitie onderhandelen" met Merkel, verklaarde ondervoorzitster Claudia Roth achteraf.

Het was al langer duidelijk dat het water tussen de groene partij en de CDU, en vooral diens conservatieve Beierse tak, erg diep was. Die vaststelling moest ook secretaris-generaal Hermann Gröhe van de CDU vannacht maken. Tussen de conservatieven en de groenen "zal er geen onderhandeling plaatsvinden over een regeringscoalitie", zei hij tegen journalisten.

Merkel moet nu proberen een regering te vormen met de sociaaldemocraten. Met de SPD gaan de gesprekken donderdag voort. Beide groepen zaten al tweemaal samen rond de tafel.