Harry Belafonte klaagt kinderen Martin Luther King aan

Harry Belafonte dient klacht in tegen de dochter en de twee zonen van Martin Luther King, een van zijn beste vrienden. Dat bericht de New York Times. Alles draait rond drie documenten die de 86-jarige muzikant zou willen verkopen. Volgens de kinderen van de in 1968 vermoorde burgerrechtenactivist maken die documenten echter deel uit van de nalatenschap van hun vader.

Belafonte en King waren goede vrienden. Coretta, de vrouw van King, schreef ooit dat ze altijd konden rekenen op Belafonte wanneer het binnen het gezin eens minder ging. Zo gaf de muzikant het gezin ook financiële steun.

Volgens Belafonte kreeg hij drie documenten van King en zijn vrouw, onder meer een toespraak tegen de Vietnamoorlog, die de burgerrechtenactivist in 1967 in de woning van Belafonte in New York had geschreven. Voorts gaat het om aantekeningen op een omslag voor een nooit gehouden toespraak, die King in zijn zak had toen hij werd doodgeschoten, en een brief, waarin president Lyndon B. Johnson zijn medeleven betuigt aan Coretta.

Belafonte zegt dat hij de drie documenten in 2008 bij Sotheby's wilde veilen, om geld in te zamelen voor een project tegen jeugdcriminaliteit. De kinderen van King willen de verkoop echter blokkeren.