Japanse striptekenaar Yanase (94) overleden

De Japanse striptekenaar Takashi Yanase is op 94-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leverkanker. Yanase is de geestelijke vader van Anpanman, een van de best verkopende stripreeksen in Japan.

Anpanman is een superheld met een hoofd van anpan, een Japans tussendoortje dat bestaat uit brood gevuld met een pasta van rode bonen. In de stripreeks neemt de lachende held het op tegen zijn aartsrivaal Baikinman (bacterieman).

De strip verscheen voor het eerst in 1973 en ging de voorbije decennia meer dan 68 miljoen keer over de toonbank. In de jaren tachtig werd van de strip een tekenfilm gemaakt, die in veel Aziatische landen populair werd.

Yanase begon zijn carrière als grafisch ontwerper en maakte zijn debuut als striptekenaar bij de Japanse zender NHK. Volgens zijn tekenstudio vocht de stripmaker sinds augustus tegen leverkanker en is hij overleden na een hartstilstand.