Michel Vandenbosch: "Het vuur ben ik nog niet kwijt"

Dierenrechtenactivist Michel Vandenbosch gaat volgend jaar opnieuw aan de slag bij zijn organisatie GAIA. Een half jaar nadat hij geveld werd door een hersenbloeding is hij aan de beterhand. "Het vuur ben ik nog niet kwijt, maar helemaal de oude ben ik nog niet."

In "Reyers Laat" vertelde Vandenbosch over wat hem op 26 april van dit jaar overkwam. "Tijdens een gastcollege begon ik ineens te zweten en slecht te articuleren. Daarna ben ik door mijn benen gezakt. Ik had nog naar de klok gekeken: die wees 5 voor 12 aan."

Vandenbosch besefte zelf dat hij geveld werd door een hersenbloeding. Medische hulp liet slechts vijf minuten op zich wachten. "Het ziekenhuis lag om de hoek: ik heb heel veel geluk gehad."

Vandenbosch was gedeeltelijk verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam en had moeite met praten. Vandaag maakt hij het dankzij de behandeling in het ziekenhuis en een revalidatie stukken beter. Hij praat opnieuw razendsnel en vol idealisme. "Het vuur ben ik nog niet kwijt, maar er zijn nog kosten aan", zegt hij.

Vandenbosch weet dat hij nog niet honderd procent de oude is en dat hij zijn levensstijl moet blijven aanpassen. "De hersenbloeding was de tol van 25 jaar de gaspedaal indrukken. Ik heb een tweede kans gekregen en ben van plan om die met beide handen te grijpen."