Nederlandse diplomaat mishandeld in Rusland

In de Russische hoofdstad Moskou is een Nederlandse diplomaat mishandeld. Volgens de Nederlandse openbare omroep NOS gaat het om Onno Elderenbosch, de nummer twee van de ambassade. Het is een nieuw dieptepunt in de erg verzuurde relatie tussen Den Haag en Moskou.
AP2013
Moskou (archiefbeeld)

Gisterenavond zijn twee onbekenden het appartement van een Nederlandse diplomaat binnengedrongen. Het duo deed zich volgens Russische media voor als elektriciens die de elektriciteitsmeter kwamen opmeten. De diplomaat werd door de onbekenden snel overmeesterd, op de grond geduwd en gekneveld. Daarna werd hij hard geslagen.

Het duo heeft daarna het appartement van de Nederlandse diplomaat overhoop gehaald, maar er zou niets gestolen zijn. Op een spiegel is met roze lippenstift een hartje getekend met daarbij de letters LGBT, een verwijzing naar de holebi- en transgendergemeenschap. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur ontboden.

Nieuw dieptepunt

De mishandeling van de Nederlandse diplomaat gisteren is een nieuw dieptepunt in de intussen erg verzuurde relatie tussen Nederland en Rusland. Nochtans wordt dit jaar - ironisch genoeg - 400 jaar vriendschappelijke diplomatieke betrekkingen tussen beide landen gevierd, maar door een opeenvolging van diplomatieke incidenten is de sfeer intussen diep onder het vriespunt gezakt.

Vorige week nog is een Russische diplomaat in Nederland in zijn woning opgepakt, nadat buren hadden geklaagd over de manier waarop hij zijn kinderen behandelde. De Russen klaagden toen steen en been omdat de Nederlanders daarmee zijn diplomatieke onschendbaarheid hebben geschonden.

Nederland heeft zich geëxcuseerd voor dat voorval en Rusland heeft die excuses aanvaard, maar eiste dat de politie-agenten in kwestie gestraft zouden worden. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken zei echter achter de Haagse agenten te blijven staan en zou volgens Sabine Vandeputte, VRT-correspondente in Nederland, de dag nadien "Non, je ne regrette rien" van Edith Piaf op zijn Facebook gepost hebben.

Daarvoor nog lagen beide landen overhoop door de arrestatie van tientallen Greenpeace-activisten. De Russen hebben alle 30 opvarenden van het poolschip Arctic Sunrise (kleine foto) aangeklaagd voor piraterij, omdat ze actievoerden tegen de plannen van het Russische staatsbedrijf Gazprom om in het noordpoolgebied naar olie te boren. Bij die activisten waren 2 Nederlanders. Het schip vaart ook onder Nederlandse vlag.

De omstreden homowetgeving in Rusland en de protesten daartegen in Nederland, de zelfmoord van een asielzoeker en het weigeren van visa aan een Nederlandse journalist en fotograaf, deden ook voor het Greenpeace-incident de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen ernstig bekoelen. Zelfs tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam was er een klein incident. De Russische marine zegde zonder duidelijke reden op het laatste moment af, waardoor het evenement een grote publiekstrekker verloor.

Begin november is er een bezoek gepland van koning Willem-Alexander aan Rusland. Normaal gesproken zou dat het hoogtepunt moeten zijn van de viering van 400 jaar vriendschappelijke betrekkingen tussen beide landen. Het blijft zeer de vraag of deze incidenten daarvoor gevolgen zullen hebben.

© Denis Sinyakov / Greenpeace