Rellen in Rio na vreedzame lerarenbetoging

Een vreedzame betoging van leraren uit het openbaar onderwijs is in Rio ontaard in zware rellen tussen radicale manifestanten en de politie. Zowat drie kwartier nadat de lerarenvakbond het einde van de betoging had aangekondigd, vielen gemaskerde en in het zwart geklede militanten van de anarchistische groep Black Blocs plots met stenen en molotov-cocktails de politie aan. Die haalde daarop het traangas en de pepperspray boven om de betogers uiteen te drijven.
AP2013

Drie leden van Black Blocs werden volgens de nieuwssite G1 aangehouden. Een politiewagen ging in vlammen op, terwijl een bankkantoor werd vernield. In de loop van de avond zette de politie, tussen het traangas en voorwerpen die in brand werden gestoken, de achtervolging voort op groepjes manifestanten.

Volgens de onderwijsvakbond kwamen 10.000 betogers op straat. De politie hield het op 7.000 manifestanten. De leraren hebben al 61 dagen het werk neergelegd. Ze eisen nieuwe onderhandelingen met de gemeente die de scholen beheert en vragen de intrekking van een carrièreplan dat enkel geldt voor wie 40 uur per week in dezelfde school werkt.

Het zou gaan om slechts 7 procent van hen. Momenteel verdienen ze amper 8 euro per uur. De openbare scholen hebben vooral leerlingen uit de armste lagen van de bevolking. Andere leerlingen trekken naar het privé-onderwijs.

De sociale toestand in Brazilië blijft gespannen. In juni ontstond een protestgolf tegen de verhoging van de transportkosten, de buitensporige uitgaven voor de Wereldbeker voetbal in 2014 en de corruptie in de politiek.