Reservefonds zorgverzekering binnenkort al leeg?

Het reservefonds van de Vlaamse zorgverzekering zal sneller op zijn dan eerst werd aangenomen. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Tot nu toe werd aangenomen dat er nog geld in het reservefonds zou zitten tot 2033. Maar volgens een nieuwe prognose komt het geld maar toe tot 2029.
ASTIER / BSIP

Iedere vlaming betaalt jaarlijks 25 euro voor de Vlaamse zorgverzekering. Het geld gaat naar zwaar hulpbehoevende mensen voor thuiszorg of residentiële verzorging. Op dit moment zit er meer dan 900 miljoen euro in het reservefonds, maar dat is op lange termijn niet genoeg.

"De regering heeft in deze legislatuur de afspraak gemaakt om de premie voor de zorgverzekering niet te verhogen. De overheid heeft er dan ook voor gekozen om deze legislatuur zelf de verschillen bij te passen uit de algemene middelen zodat niet uit het reservefonds geput moest worden. Maar het is duidelijk dat de volgende stap een open debat daarover is", zegt minister van welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).