Tyfoon Wipha laat dodelijk spoor achter zich

De tyfoon Wipha heeft een spoor van vernieling en dood achter zich gelaten. Wipha passeerde ten zuiden van de Japanse hoofdstad Tokio en heeft vooral op het eiland Izu Oshima veel schade aangericht. Er vielen ook zeker 14 doden.

Op het eiland Izu Oshima, zo'n 120 kilometer ten zuiden van Tokio, heeft de tyfoon grote overstromingen en grondverschuivingen veroorzaakt, waardoor heel wat huizen zijn ineengestort. "Het is de zwaarste tyfoon in 10 jaar tijd die in de regio rond Tokio", zegt Hiroyuki Uchida van het Japanse metereologisch instituut.

Volgens de autoriteiten zijn 14 doden geteld. De meeste doden vielen toen hun huis is ingestort of omdat ze zijn meegesleurd in een modderstroom. Het dodental kan nog oplopen want nog een 50-tal bewoners van het eiland zijn nog vermist.

In de hoofdstad Tokio heeft de tyfoon het openbare leven tijdens de ochtendspits lam gelegd. Honderden vluchten werden afgelast en ook het openbaar vervoer lag stil. Zo'n 20.000 mensen werden geëvacueerd en heel wat scholen werden tijdelijk gesloten uit voorzorg.