Volvo Gent wordt "dé fabriek voor zware vrachtwagens"

Vrachtwagenbouwer Volvo Group Trucks zal "aanzienlijk investeren" in de vestiging in Gent, om er de belangrijkste fabriek voor zware vrachtwagens en cabines van te maken. Een van de twee productielijnen in de vestiging in Göteborg wordt immers gesloten.

De assemblage van zware vrachtwagens in de Volvo-fabriek van Göteborg zal in de toekomst geconcentreerd worden op één lijn in plaats van twee. Een deel van de assemblagecapaciteit voor zware vrachtwagens zal verhuizen naar de vestiging in Gent. Dat betekent dat de vestiging in Gent dé fabriek wordt voor de productie van hoge volumes voor het volledige gamma van zware vrachtwagens. Daarnaast zal de fabriek ook voor meer markten produceren dan vandaag.

"Er zullen een aantal aanpassingen gebeuren, waarvoor zwaar geïnvesteerd wordt", zegt woordvoerster Vera Bostijn. Daar een bedrag op kleven, kan ze nog niet. "Maar het gaat om meer dan in 1997, toen meer dan 1 miljard Belgische frank geïnvesteerd werd (25 miljoen euro)."

De gevolgen voor de werknemers in Gent zullen nog worden besproken met de vakbonden, luidt het. In de fabriek zijn momenteel ongeveer 2.500 mensen aan de slag. Van hen werken er een 200-tal aan de middelzware vrachtwagens, waarvan de productie in Frankrijk geconcentreerd zal worden. Voor de betrokken vaste werknemers geeft de directie de garantie dat ze herplaatst kunnen worden in bestaande of toekomstige activiteiten.