Voor het eerst ook trajectcontrole op gewestwegen

De Vlaamse overheid wil gemeenten aanzetten om meer trajectcontroles in te schakelen op gewestwegen. Tot nu toe was er alleen trajectcontrole op autosnelwegen. In Brecht en Brasschaat loopt intussen een proefproject.
Vorig jaar werd de trajectcontrole ingevoerd op de E17 in Gentbrugge.

Trajectcontrole op snelwegen gebeurt al langer, maar Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V, foto in tekst) wil het systeem ook invoeren op gewestwegen. De minister is daarom gestart met een proefproject in de Antwerpse gemeenten Brecht en Brasschaat.

In Brecht en Brasschaat zijn momenteel op tien trajecten automatische-nummerplaatherkenningscamera's (ANPR) geïnstalleerd, die onder meer de snelheid over een traject en de (niet-)betaling van verkeersbelasting kunnen controleren. De camera's kunnen ook verkeersanalyses uitvoeren.

De Vlaamse overheid wil gemeenten en steden aanzetten om het systeem op meer trajecten te installeren om zo de verkeersveiligheid te verbeteren. Ze lanceert daarvoor een opdrachtencentrale voor aankopen voor steden en gemeenten.

"Minister Crevits wil minder puntmetingen, met erg lokale handhaving, ten voordele van trajectcontroles", zegt kabinetsmedewerker Patrick D'Haese. De trajectcontrole moet vermijden dat automobilisten enkel in de buurt van een flitspaal op de rem gaan staan.

De testen in Brasschaat en Brecht zouden begin november overgaan in effectieve controles. Mogelijk komen er dit jaar ook nog trajectcontroles bij in de Antwerpse Waaslandtunnel en op de N12 tussen Schilde en Wijnegem.