30 miljoen mensen ter wereld leven in slavernij

Bijna 30 miljoen mensen ter wereld leven in slavernij. India is koploper met 14 miljoen, en driekwart van de slachtoffers woont in Azië, maar "geen enkel continent wordt gespaard", aldus de organisatie Walk Free die voor de eerste keer een klassement opstelde op basis van een definitie van moderne slavernij. Daarbij worden ook slachtoffers van mensenhandel en gedwongen huwelijken in rekening genomen.
AP2011

Na India komen China met 2,9 miljoen slaven en Pakistan met meer dan 2 miljoen. Vervolledigen de top-10: Nigeria, Ethiopië, Rusland, Thailand, Congo, Myanmar en Bangladesh. Proportioneel telt Mauritanië het hoogste aantal slaven, met vier procent van de bevolking die er onder de knoet gehouden wordt. Daar wordt slavernij nog van generatie op generatie doorgegeven.

De auteurs van het rapport Global Slavery Index 2013 hopen dat het regeringen zal helpen om wat ze noemen een "verborgen misdaad" aan te pakken. Net omdat het een verborgen misdaad is, is het ook zeer moeilijk om cijfers over slavernij bijeen te sprokkelen, zegt Nick Grono, algemeen directeur van Walk Free.

"De wetten bestaan, maar de middelen en de politieke wil ontbreken" om het fenomeen aan te pakken, aldus de organisatie die onder meer de steun heeft van Hillary Clinton, voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken, en Bill Gates, medestichter van Microsoft. "Bedoeling van dit klassement is daaraan iets te doen."

België staat 150e op 162 landen met ongeveer 1.400 slaven. De beste leerlingen van de klas zijn IJsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.