"Geflitste Belg betaalt minstens 60 euro meer dan geflitste buitenlander"

Volgens automobilistenvereniging Touring worden Belgische verkeersovertreders massaal gediscrimineerd tegenover buitenlandse overtreders. Dat schrijven de kranten van Sudpresse. "Een geflitste Belg betaalt minstens 60 euro meer dan een geflitste buitenlander."

De laatste jaren zijn er op de Belgische wegen steeds meer flitspalen bij gekomen. De pakkans voor zowel Belgische als buitenlandse laagvliegers is met andere woorden erg gestegen. Volgens automobilistenvereniging Touring lopen ook steeds meer buitenlandse bestuurders tegen de lamp, maar komen zij er steevast goedkoper van af dan de Belgische overtreders.

Een Belgische verkeersovertreder moet bij een zware overtreding altijd voor de politierechter verschijnen waardoor de gerechtskosten kunnen oplopen. Een zware overtreding kost een Belg minstens 390 euro, maar dat bedrag kan oplopen tot 3.000 euro. Daarnaast riskeert hij zijn rijbewijs te verliezen. Buitenlandse bestuurders komen er volgens Touring altijd van af met een boete van 330 euro. "Ze betalen dus minstens 60 euro minder dan een Belg."

Daarnaast moeten buitenlandse overtreders niet voor de rechter verschijnen én wordt hun rijbewijs zelden ingetrokken. In de zeldzame gevallen dat dit wel gebeurt, is de intrekking enkel geldig in België. Pakweg een Franse verkeersovertreder verliest dan wel zijn rijbewijs in België, maar mag eens over de grens weer vrolijk verder rijden.

De automobilistenvereniging wil de discriminatie aankaarten bij Melchior Wathelet (CDH), staatssecretaris voor Mobiliteit.

Meest gelezen