"Nieuwssite aansprakelijk voor beledigende lezerscommentaren"

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft een online nieuwsmedium uit Estland aansprakelijk gesteld voor de de beledigende opmerkingen door surfers onder de artikels op hun site. Volgens het hof heeft de nieuwssite "gefaald in het voorkomen dat de beledigende commentaren openbaar zijn gemaakt".

Het gaat om de lezersreacties op een artikel uit 2006 over een ferrybedrijf. Het bedrijf achter de Estse nieuwssite kreeg relatief snel na de publicatie een klacht van het ferrybedrijf zelf. De rechter in Estland oordeelde in eerste instantie dat het bedrijf onmogelijk verantwoordelijk kon worden gesteld voor de reacties. In beroep haalde het ferrybedrijf toch zijn slag thuis.

Uiteindelijk werd de zaak voor het Europese hof in Straatsburg gebracht. Hoewel de Estse site met de vrijheid van meningsuiting schermde, kreeg ook hier nu het ferrybedrijf gelijk. Het feit dat beledigende taal volgens de gebruikersvoorwaarden van de site verboden was, er een automatische scheldwoordenfilter was en bezoekers opmerkingen konden melden, was niet voldoende om aansprakelijkheid uit te sluiten.

De nieuwssite heeft volgens het hof "gefaald in het voorkomen dat de beledigende commentaren openbaar zijn gemaakt". Het arrest is mogelijk een precedent voor andere nieuwssites. De nieuwssite kan wel nog in beroep gaan.