"Rol van journalistiek vrijwaren en versterken"

De stichter van eBay, Pierre Omidyar, gaat het nieuwe mediaproject van de Amerikaanse journalist Glenn Greenwald financieren. De journalist die als eerste de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA naar buiten bracht, bevestigde gisteren dat hij de Britse krant The Guardian verlaat.
AFP ImageForum

De Amerikaan Pierre Omidyar is in Frankrijk geboren en heeft Iraanse ouders. Hij vergaarde een fortuin met de oprichting van de veilingsite eBay.

Omidyar meldt dat hij "de rol van journalistiek in de samenleving wil vrij- waren en versterken". Hij had in het verleden felle kritiek op de Amerikaanse spionageprogramma's en deelt naar eigen zeggen veel ideeën met Greenwald. "We hebben besloten de krachten te bundelen", klinkt het.

De stichter van eBay blijft nog vaag over de concrete plannen die hij en Glenn Greenwald hebben. Hij meldt dat hij een ruim publiek op het oog heeft. "We zetten onze eerste stappen met het oog op de creatie van een nieuw massamedium."

Glenn Greenwald was de eerste journalist die schreef over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij baseerde zich onder meer op de gelekte documenten van NSA-medewerker Edward Snowden. In augustus werd de echtgenoot van Greenwald nog aangehouden op de luchthaven van Heathrow in Groot-Brittannië.