"Yeti leeft en dwaalt nog steeds rond in de Himalaya"

Is het mysterie van de yeti opgelost? Een Britse wetenschapper zegt dat hij een verklaring heeft voor het bestaan van de mythische "verschrikkelijke sneeuwman". Het zou gaan om een nog onbekende diersoort, een kruising tussen de ijsbeer en de bruine beer.
Mary Evans Picture Library
Een voetspoor toegeschreven aan de yeti.

De mythe van de yeti, een groot aapachtig wezen dat in de hoogtes van de Himalaya zou huizen, gaat al lang mee. Bryan Sykes, een Britse geneticus van de Universiteit van Oxford, zegt nu dat het beest wel eens minder mythisch zou kunnen zijn dan iedereen denkt. Volgens hem is de yeti een kruising tussen de ijsbeer en de bruine beer. Hij neemt zelfs aan dat de diersoort vandaag nog steeds ronddwaalt in de Himalaya.

Hoe komt hij tot die opmerkelijke conclusie? Sykes analyseerde haren van twee ongeïdentificeerde dieren, één staal komt uit het noorden van India, het andere komt uit Bhutan, meer dan 1.000 kilometer oostelijker. Hij vergeleek de DNA-resultaten vervolgens met een databank, die de genomen ("genetische code", nvr) van andere dieren bevat. En Sykes vond een match: het DNA van de haren kwam overeen met DNA gevonden in een kaakbeen van een ijsbeer in Noorwegen.

Die bewuste ijsbeer leefde tussen de 40.000 en 120.000 jaar geleden, een periode dat de ijsbeer en de bruine beer, nauwe verwanten van elkaar, evolueerden tot verschillende soorten.

"Dit betekent niet dat er prehistorische ijsberen leven in de Himalaya", legt Sykes uit. "Maar het kan wel zijn dat er een ondersoort van de bruine beer in de bergen woont die afstamt van de ijsbeer. Of, het zou kunnen gaan om een meer recente kruising tussen de bruine beer en een afstammeling van de oude ijsbeer."

"Ik denk dat deze beer, die nog niemand levend heeft gezien, misschien nog ergens te vinden is en dat hij wellicht veel weg heeft van een ijsbeer", aldus Sykes. "Als zijn gedrag verschilt van dat van normale beren, zoals beschreven staat in ooggetuigenverslagen, dan meen ik dat het goed mogelijk is dat we de verklaring en de oorsprong van de mythe hebben gevonden."

Sykes benadrukt wel dat er nog meer onderzoek nodig is. De bevindingen van de Britse geneticus worden binnenkort in detail voorgesteld in de documentairereeks "Bigfoot files" op de Britse zender Channel 4.