Boekensteun moet crowdfunding in Vlaanderen stimuleren

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek willen met het project Boekensteun via crowdfunding het publiek oproepen om te investeren in de conservering van oude boeken en in het opstarten van nieuwe literaire projecten.

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege gaf vanmiddag de aftrap van het nieuwe initiatief Boekensteun. Wie investeert in de conservering van oude boeken of in het opstarten van nieuwe literaire projecten, krijgt daar vaak iets voor in ruil, zoals bijvoorbeeld een eerste exemplaar, een naamsvermelding,...

Het project Boekensteun zelf krijgt voor 118.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Meer informatie staat op www.boekensteun.be.

"In Nederland noemt men het een volksinvestering, een grote groep mensen die een project mogelijk maken. Als men een vooropgesteld bedrag voor een bepaalde deadline gehaald wordt, kan het project van start gaan", meldt Schauvliege.

Er bestaan in Vlaanderen al een beperkt aantal crowdfundingprojecten, maar voor de Vlaamse Erfgoedbibliotheek is deze inkomstenbron nieuw. "We hadden al een vriendenwerking, maar voor erfgoedbibliotheken is het ongewoon om extern geld te ontvangen", zegt voorzitter Pierre Delsaerdt.