CDU van Merkel gaat onderhandelen met de SPD

In Duitsland zijn de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD het eens om coalitiegesprekken te openen. Het lijkt ook de enige logische coalitie.
AP2013

De verkiezingen van september zijn een triomf geworden voor de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de CSU, haar christendemocratische partner in de zuidelijke deelstaat Beieren. Probleem was dat de liberale coalitiepartner FDP niet over de kiesdrempel geraakt is en dus niet langer in de Bondsdag zit.

De voorbije weken heeft de unie van CDU en CSU een tweesporenbeleid gevolgd: zo waren er gesprekken met zowel de sociaaldemocratische SPD als met de groenen, die beide in de oppositie zitten.

Onlangs zijn die gesprekken met de groenen afgesprongen, waardoor die buiten de boot vallen. Nu vinden CDU/CSU en SPD dat er voldoende punten van overeenstemming zijn om te starten met echte onderhandelingen over de vorming van een nieuwe Duitse regering.

Als die "Grosse Koalition" tussen de twee grote blokken CDU/CSU en SPD er komt, betekent dat de terugkeer naar de regering-Merkel I, die tussen 2005 en 2009 over Duitsland regeerde. Ondanks de onderliggende rivaliteit viel die samenwerking toen goed mee. Daarvoor was er al eens een grote coalitie tussen beide blokken onder de christendemocraat Kurt Georg Kiesinger tussen 1966 en 1969.