De Block beloont school die lakens knoopt tegen armoede

Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block (Open VLD) heeft vanochtend een bezoekje gebracht aan het Atlas Atheneum uit het West-Vlaamse Gistel. Na de middag volgde een bezoekje aan de school Le Verseau uit het Henegouwse Gosselies. Ze beloont daarmee beide scholen voor hun inzet om kinderarmoede een halt toe te roepen.

Begin september deed De Block een oproep aan scholen om een themadag te organiseren op 17 oktober, Werelddag van verzet tegen Armoede. Dat moet meteen ook het startschot worden voor een duurzame werking rond armoede in en rond de school.

Vier scholen werden uiteindelijk geselecteerd. Twee scholen kregen een bedrag van 1.250 euro om de vereniging die ze in het daglicht stelden te steunen. De beste twee scholen met het meest originele en informatieve project kregen een persoonlijk bezoek van de staatssecretaris. In beide scholen ging De Block in dialoog met de leerlingen om te praten over kindarmoede.

In het Atlas Atheneum draait het project rond het uitsluiten/pesten van kinderen die het niet breed hebben. Zo hangen door de ramen van de school witte lakens uit die aan elkaar geknoopt zijn als symbool om "uit de gevangenis van de armoede te raken".

De Block rekent op de economische heropleving

De Block laat ook haar Kinderarmoedebestrijdingsplan dat ze op 10 juni voorstelde, in kindvriendelijke taal herschrijven, en ze lanceert een armoedebarometer met een pedagogische handleiding.

De Block wil met haar plan, dat 140 concrete acties formuleert, dat kinderen onder meer toegang krijgen tot toereikende middelen, en kwaliteitsvolle diensten en kansen. De staatssecretaris benadrukt wel dat ze niet ingaat op de vraag om de laagste uitkeringen te doen stijgen. Ze herhaalt dat de uitkeringen al met 2 procent stegen en dat er geen geld is voor nog méér.

De Block ziet de toekomst wel rooskleuriger in: "Door de economische heropleving gaan we meer mensen kunnen activeren en dan gaat er meer geld naar de sociale zekerheid en dat geld kan terugvloeien naar de arme gezinnen."