Formi-duivel, Formi-dable - Christian Laporte

De Belgen, zowel die van het noorden als die van het zuiden of nog die van het centrum van het land zijn ongelofelijke, onverbeterlijke, halsstarrige sceptici. Wanneer we scoren in om het even welk domein, ziet men onmiddellijk onheilsprofeten opstaan om ons te doen twijfelen en om het feest te verstoren met allerlei negatieve prietpraat.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Van mijn vormingsjaren met “nestoren” van de nationale pers zoals wijlen, weerstander en journalist, Paul MG Levy, ken ik natuurlijk ook de definitieve, “fatwa”, dat “good news, no news” is maar, potverdekke, in een samenleving waar men veel triestig nieuws opstapelt doet het toch ook zeker deugd de wind eens te zien draaien.

Sinds verleden week is dit landje aan de Noordzee een Nobelprijs rijker en nochtans zijn er al die dat wetenschappelijk succes minimaliseren of er zelfs over twijfelen. De “boson van Higg-Englert en Brout” is nochtans geen banale wetenschappelijke vooruitgang en het heeft dus een zekere tijd geduurd om zijn echte waarde te herkennen.

Is de boson on-Vlaams?

Ik zal er toch maar ook een opmerking bijvoegen, een kritische dus: de ULB, thuisuniversiteit van de laureaat, organiseerde een persmeeting waar al de ministers die van dicht of van ver – vooral van ver...- iets te doen hadden met het werk van Englert konden komen pronken en met de laureaat op de foto gaan staan, wat altijd goed meegenomen is, vooral wanneer men enkele maanden later terug naar de stembus moet gaan.

Dat waren er een fameus pak rond Elio Di Rupo himself, maar waarom zat daar dan ook niet de Vlaamse minister van Wetenschappelijk Onderzoek bij? Ik durf hopen dat die écht niet vrij was die dag om naar de ULB te gaan, want anders was het zeker een blunder van formaat hem niet uit te nodigen. En om me te wreken zou ik als Vlaams minister de laureaat speciaal op mijn kabinet ontvangen!

Het oordeel van de barkrukanalisten

Op het einde van de week ging dan al onze aandacht naar het voetbal. Normaal nog: indien de Rode Duivels in Kroatië ten minste een gelijkspel konden bereiken, was ons land geplaatst voor de eindfase van de Wereldbeker in Brazilië volgende zomer. Zo geschiedde want dankzij Romelo Lukaku, goed naar voren “gepusht” door zijn tricolore collega's, hebben ze de drie punten kunnen wegkapen...

Maar onze jongens waren amper terug van Zagreb of sommigen  begonnen kritiek te leveren over het vervolg van het tornooi. Voor een aantal barkrukanalisten zouden we daar een mal figuur slaan en het zou hen nog meer verwonderen als we de eerste ronde overleven!

Daarna kregen sommige “societygoeroes” het woord om een link te leggen met de... moeder van alle verkiezingen. En ze lieten zich helemaal gaan tegen al diegenen die gedurfd hadden een verband te leggen met onze politieke actualiteit.

Wat? Durven zeggen dat dit een invloed zal hebben op de verkiezingen, dat kan toch niet...

De bal ligt in het kamp van Bart

Ik zou zover niet gaan en minder definitief willen blijven... Natuurlijk ben ik overtuigd zoals vele intellectuelen of zogezegde dan toch, dat het voortleven van de N-VA niet afhangt van een gelukte penalty van Fellaini of een dikke blunder van Thibaut Courtois.

Want dan zou ons democratisch bestel echt ziek zijn. In feite ligt de bal, indien ik het zo mag uitdrukken, in het kamp van Bart De Wever, die geen politieke fouten mag begaan en niets onpopulair op zijn kerfstok mag krijgen. Maar men mag toch denken dat de algemene sfeer zal bijdragen tot zekere tendensen in de stembus.

En dus nu al beweren dat het ene niets te zien heeft met het andere vind ik bovendien toch ook schokkend.

Daarbij zou ik nog de nadruk willen leggen op de positieve context van nationale of federale gelukkige gebeurtenissen. Want wanneer het voor België goed gaat, moet het nog beter zijn voor de deelstaten - om het institutioneel te verwoorden.

Nestbevuiling door N-VA

Een gelukte economische zending vertaalt zich in goede contacten en contracten voor al de gewesten en dus ook voor onze ondernemingen. Wanneer de N-VA begint te zagen over prinses Astrid die niet naar Afrika zou mogen gaan, bevuilt ze ook haar zo dierbare Vlaamse nest.

Men moet dus aanvaarden sommige stappen te zetten. Er heerst nu een prachtige sfeer die vooral onze jeugd beïnvloedt. Ik kan de analyse van Alain Courtois - niet de broer van Thibaut maar de oudgediende van de Voetbalbond en MR-politicus... - van A tot Z delen: vele Belgische jongeren zijn niet meer “communautair” verdeeld zoals wij het kenden in de woelige jaren van de “Walen buiten” tot het succes van de Vlaamse separatisten; vandaag in een wereld die zeker niet perfect is na de financiële crisis en waar nog te veel jongeren zonder werk zitten, is het verfrissend nieuwe identiteiten te ontdekken: waar vroeger Nederlandstalige en Franstalige Rode Duivels niet tezamen aten, zijn de verschillen verdwenen tot in de roots van onze nieuwe vedetten.

Blijven sjotten, Duivels!

(Christian Laporte is politiek journalist bij La Libre.)
 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.