Gaat Jeh Johnson Homeland Security leiden?

De Amerikaanse president Barack Obama gaat morgen de advocaat Jeh Johnson voorstellen als nieuwe minister van Homeland Security. Hij moet Janet Napolitano opvolgen die sinds 2009 op die post zat.
A2010

Het nieuws komt naar buiten volgens een procédé dat een beetje typisch is voor de administratie van Obama. Een bron in het Witte Huis laat eerst informatie los en daarna stort de pers zich een dag of zo later "en masse" op de aankondiging door de president zelf.

Dit keer zou president Obama de 57-jarige zwarte advocaat uit New York Jeh Johnson voorstellen als nieuwe minister op het erg belangrijke departement van Homeland Security of Binnenlandse Veiligheid. Hij zal dan Janet Napolitano opvolgen die die functie uitoefende sinds het aantreden van Obama in 2009.

Jeh Johnson is bij ons niet zo bekend, maar geniet wel een stevige reputatie in de gerechtelijke wereld in New York en bij het departement van Defensie in Washington. Zo was hij tussen 1998 en 2001 adviseur van Defensie onder de Democratische president Bill Clinton. Hij was ook even gouverneur van het Amerikaanse eiland Wake in de Stille Oceaan.

Nadien keerde hij terug naar zijn advocatenkantoor in New York om in 2004 de mislukte presidentiële campagne van de Democraat John Kerry te adviseren. Kerry is nu minister van Buitenlandse Zaken.

Tussen 2009 en vorig jaar was Johnson de belangrijkste juridische adviseur van Defensie. Volgens hem kan de strijd tegen het terrorisme niet enkel via militaire middelen gewonnen worden, maar vooral ook door juridische en strafrechterlijke. Toch keurt Johnson het gericht doden van terreurleiders goed.

De Senaat moet de benoeming evenwel nog goedkeuren.

AP2007

Nieuwe baas voor Homeland Security

Het departement van Homeland Security werd in 2003 opgericht als antwoord op de terreuraangolf van 9/11 in de VS. Toen bleek dat rivaliserende veiligheidsdiensten elkaar te veel voor de voeten hadden gelopen.

Het nieuwe departement coördineert nu een groot deel van die diensten die te maken hebben met de nationale veiligheid in de VS. Het gaat onder meer om de douane en immigratie, de kustwacht en grenspolitie, de dienst voor transport en die voor rampenbestrijding en de dienst die zich bezighoudt met nucleaire veiligheid. De federale politie FBI en geheime diensten zoals de CIA vallen niet onder Homeland Security.