Geen uniformen meer in de gevangenis

De uniformen die gevangenen moeten dragen, worden afgeschaft. In sommige gevangenissen is dat nu al het geval en mogen de gevangenen hun eigen kleren dragen. In de andere gevangenissen zal het uniform de komende jaren verdwijnen. De vakbonden wijzen wel op mogelijke veiligheidsproblemen.

"Zo'n gevangenisplunje heeft geen meerwaarde meer", zegt Laurent Sempot van het directoraat-generaal van het Gevangeniswezen in De Standaard en Het Nieuwsblad. "Vroeger diende de outfit om gevangenen te identificeren, maar daar bestaan nu andere middelen voor."

De outfits worden nu allemaal gemaakt in de gevangenissen zelf en enkele gevangenissen hebben de productie van de kleren al stopgezet om te besparen. Dat is het geval in Vorst en Antwerpen. Door de overbevolking kon de gevangenis de productie niet meer aan. Ook in heel wat vrouwengevangenissen mogen de vrouwen al een tijdje hun eigen kleren dragen.

De outfits zullen enkel verplicht worden wanneer het praktisch noodzakelijk is, bijvoorbeeld in de werkplaatsen. Wanneer een gevangene geen eigen kledij heeft, zal die een gevangenisplunje krijgen.

"In andere gevallen zullen ze hun eigen kledij mogen dragen", zegt Sempot. "Dat staat zo in de basiswet voor gedetineerden. Die is vernieuwd in 2005, maar de uitwerking is een lang proces. Een aantal gevangenissen hebben de nieuwe regel al ingevoerd, andere zijn er nu volop mee bezig."

Ook de vakbonden zijn blij met de afschaffing want "het is veel menselijker om een gevangene zijn eigen kleren te laten dragen". Volgens Luc Neirynck van de christelijke vakbond ACV zal de gevangenisplunje binnen twee jaar volledig verdwenen zijn.

Maar hij signaleert wel een veiligheidsprobleem. "De kleren die van buiten naar binnen worden gebracht, zullen grondig gecontroleerd moeten worden. Ze vormen een gelegenheid om bijvoorbeeld drugs binnen te smokkelen." Volgens Sempot stellen er zich echter weinig problemen in gevangenissen die het uniform al gebannen hebben.