Heeft een gevangene recht op euthanasie?

"Panorama" brengt vanavond het verhaal van Frank, een man die al 30 jaar als geïnterneerde in de gevangenis zit en euthanasie gevraagd heeft. Hij vindt dat zijn psychisch lijden ondraaglijk is. "Panorama" volgde de man twee jaar lang bij zijn strijd om uit zijn lijden verlost te worden.

De man in kwestie is geïnterneerd na een reeks zedenfeiten, waarvan één met moord. Frank wil zelf nooit meer vrijkomen, omdat hij vreest dat hij dan zou kunnen hervallen. Hij beschouwt zichzelf als een gevaar voor de maatschappij. Hoewel hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard en dus recht heeft op behandeling van zijn probleem, krijgt hij die amper.

Al bijna drie jaar geleden vroeg Frank om euthanasie, omdat hij naar eigen zeggen ondraaglijk psychisch lijdt. Het was toen de eerste keer dat die vraag vanuit de gevangenis geformuleerd werd. Tot nu toe kreeg hij nog geen antwoord.

De behandelende geneesheren vragen zich af of het lijden veroorzaakt is door het individuele probleem van Frank of door de gevangenisomstandigheden. En ze zoeken naar alternatieve mogelijkheden om het lijden van Frank te verlichten. "Panorama" volgde de man en zijn omgeving twee jaar lang en brengt vanavond zijn verhaal.

Vandaag zou een rechter in kortgeding zich buigen over de vraag of de man overgeplaatst kan worden naar een gespecialiseerde instelling in Nederland. Daar zou hij beter behandeld kunnen worden. Maar dat kortgeding is uitgesteld naar 7 november.

De reportage van "Panorama" wordt vanavond uitgezonden op Canvas om 21.35 uur.

Meest gelezen